Supporting Academic ResearchEncarregat per l’empresa Ex Libris, l’estudi Supporting academic research: understanding the challenges revisa els resultats d’una enquesta realitzada a 300 investigadors universitaris i entrevistes a responsables d’oficines de recerca dels Estats Units d’Amèrica, el Regne Unit i Austràlia. L’objectiu és avaluar l’experiència dels investigadors en la realització i suport a la producció de nou coneixement en el marc de les institucions d’educació superior.

El document examina les prioritats bàsiques dels investigadors, que inclouen els elements següents: satisfacció amb el suport rebut per l’oficina d’investigació i la biblioteca; activitats executades pels mateixos investigadors en lloc d’obtenir ajuda d’altres; experiència en la cerca i sol·licitud de subvencions; mesurament de l’impacte de la recerca; i, finalment, gestió dels seus perfils d’investigació.

L’estudi Ex Libris ha enquestat als investigadors sobre quines parts del procés d’investigació gestionen ells mateixos de forma independent i quines no, i a qui recorren per obtenir ajuda. Aproximadament la meitat dels investigadors enquestats van dir que ho feien ells mateixos. No obstant això, la majoria recorre a l’oficina d’investigació o a assistents d’investigació, fins i tot entre aquells que obtenen ajuda de les seves institucions. En aquest sentit, els investigadors reclamen sistemes de gestió de la recerca que siguin fàcils d’usar, ajudin a la col·laboració i estalviïn temps.

Malgrat les expectatives expressades pels investigadors, sembla que les biblioteques encara juguen un paper limitat en el procés de recerca acadèmica. Els investigadors pensen que haurien d’estar fent alguna cosa més per donar suport als processos d’investigació.

Els resultats respecte a les tasques en què els investigadors recorren a la biblioteca són els següents: gestionar els càrrecs per processament d’articles (en anglès, Article Processing Charges -APC-) (12 %); dipositar a un dipòsit institucional (12 %); garantir el compliment de les polítiques d’accés obert (10 %); trobar revistes rellevants per a publicació (9 %); resseguir l’impacte de la seva recerca (8 %); preparar plans de gestió de dades (8 %); enviar la investigació per a la seva publicació (6 %); trobar oportunitats de finançament rellevants (5 %); i sol·licitar subvencions de finançament (4 %).

És evident que el suport de la biblioteca és poc utilitzat i està més enfocat a la gestió de tasques de publicació de recerca. Es tracta d’una gran oportunitat per a les biblioteques, les quals poden tenir un paper més destacat en el cicle de vida de la investigació en oferir més serveis per abastar el suport integral al procés d’investigació.

Per a més informació, podeu consultar el text complet de l’estudi Supporting academic research: understanding the challenges de l’empresa Ex Libris.