El Sistema d’Observació Costaner de les Illes Balears (SOCIB) és un sistema de recerca integrat i multidisciplinari d’observació i predicció de la variabilitat de la zona costera balear. Es tracta d’una iniciativa conjunta entre el Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO) i el Govern de les Illes Balears que proporciona dades oceanogràfiques, serveis de simulació numèrica i noves tecnologies per a donar suport a la oceanografia operacional internacional. És l’única instal·lació científica de les illes i forma part del mapa espanyol de Instalaciones Científico-Técnicas Singulares (ICTS).

Amb SOCIB s’empren múltiples plataformes per a l’observació dels oceans i les costes (boies, satèl·lits, vaixells, planadors autònoms, radars, boies de deriva, etc.), i s’assegura una disponibilitat de les dades en temps real per als investigadors i per a tota la societat. És tracta d’un sistema de gestió costaner basat en el coneixement i la sostenibilitat, que contribueix a les necessitats de la recerca marina en un context de canvi climàtic.

Actualment, el MINECO i el SOCIB impulsen un  projecte de construcció i equipament d’un catamarà amb capacitat d’observació oceanogràfica d’àmbit costaner. Aquesta instal·lació contribuirà a l’augment de coneixements científics del mediterrani occidental, entre els quals hi figuren la cartografia detallada del fons marí, la caracterització de l’hàbitat, i el control tridimensional dels ecosistemes i espècies clau.

Per obtenir més informació d’aquest sistema d’observació, podeu accedir al lloc web del SOCIB. També podeu informar-vos sobre el nou projecte d’investigació oceànica en la nota de premsa, publicada el 14 de novembre, pel MINECO.