Semantic ScholarSemantic Scholar és un motor de cerca acadèmic desenvolupat per l’Allen Institute for Artificial Intelligence (AI2). Es tracta d’un projecte sense afany de lucre que aplica la intel·ligència artificial a la cerca i descoberta de publicacions científiques, amb la finalitat de localitzar els articles més rellevants sobre un tema concret. Actualment, el motor de cerca abasta uns 40 milions de documents acadèmics i ofereix dades de repercussió científica (citacions estimades).

En funcionament des de finals de l’any 2015, Semantic Scholar combina tècniques d’intel·ligència artificial (aprenentatge automàtic, processament del llenguatge general, etc.), per potenciar la cerca i el descobriment de literatura científica. Aquest motor de cerca analitza treballs de recerca, n’extreu informació (autors, citacions, temes…) i en detecta relacions.

Actualment, el motor de cerca conté uns 40 milions de documents acadèmics perquè la nova versió (octubre del 2017) ha incorporat 27 milions de treballs de recerca biomèdica als 12 milions que ja contenia d’altres àmbits, sobretot d’informàtica.

La finestra de cerca permet buscar paraules i autors. A més, el motor suggereix termes relacionats amb la cerca i permet establir filtres (tipus de publicació, anys, autors, revistes, text complet…). Semantic Scholar també facilita l’exploració de conceptes a través de definicions, termes relacionats, evolució cronològica de les mencions, articles i revisions destacats, etc.

D’altra banda, Semantic Scholar ofereix dades de repercussió científica de cada publicació i autor mitjançant un model estadístic amb càlculs estimats de citacions a partir de la informació de l’extensa base de dades de publicacions. A la vegada, un model d’aprenentatge automàtic determina les citacions altament influents, entre altres indicadors bibliomètrics.

Finalment, cal remarcar que l’institut AI2 va ser creat l’any 2014 amb l’objectiu d’impulsar la recerca i l’enginyeria d’alt impacte en el camp de la intel·ligència artificial. Els impulsors són Paul Allen, cofundador de Microsoft, i el professor Oren Etzioni, expert reconegut internacionalment en intel·ligència artificial.

Per a més informació, podeu consultar el motor de cerca Semantic Scholar.