El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat la creació d’una aliança estratègica entre els instituts de recerca i innovació en salut vinculats a l’Institut Català de la Salut (ICS). Aquesta estructura, que operarà inicialment sota la denominació d’Aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya), és un dels projectes estratègics del Departament de Salut per consolidar i potenciar aquest node en R+D+I del sud d’Europa.
L’objectiu de l’Aliança IRISCAT és desenvolupar una estratègia coordinada per aprofitar millor els avantatges d’actuar de forma col·laborativa, així com l’alt nivell d’estàndards de l’organització assistencial i de recerca per millorar la investigació translacional i clínica del sistema català de la salut.
Tot i que aquesta aliança està oberta a la incorporació futura d’altres centres del sistema català de salut, els set instituts de l’ICS que participaran en l’Aliança IRISCAT són:
– Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)
– Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI)
– Institut d’Investigació d’Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol i Gurina)
– Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP)
– Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)
– Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida)
– Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)
L’acord de Govern preveu la creació d’un espai de treball cooperatiu entre els instituts de recerca i innovació del sistema català de salut que haurà de ser ratificat en els respectius òrgans de govern de cada centre. També s’acorda la creació d’un pla estratègic que, a més de definir les línies estratègiques de l’aliança, tindrà en compte també els mecanismes d’incorporació futura d’altres instituts de recerca i innovació del sistema català de salut.
Cal recordar que l’any 2016, el Departament de Salut va crear el Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS, 2016-2020), per tal de planificar i coordinar les línies generals de la recerca i innovació en salut. Aquest pla ha destinat en els darrers quatre anys uns 40 milions d’euros en convocatòries competitives d’ajuts a la recerca.
En relació amb l’impacte de la recerca en salut a Catalunya, el país té una vintena de centres i instituts de recerca en l’àmbit de la salut, on treballen aproximadament 6.750 persones amb dedicació íntegra a temps complet, de les quals pràcticament el 90 % són persones investigadores o directament relacionades amb els processos de recerca. A més, la recerca catalana en salut mobilitza més de 300 milions d’euros anuals d’ingressos, genera 9.300 publicacions científiques anuals i compta amb uns 6.000 assajos clínics en curs.
Per a més informació, podeu consultar l’acord de Govern de la Generalitat de Catalunya, així com altres entrades sobre recerca en salut publicades per l’Observatori de la Recerca (OR-IEC).