En el marc del projecte dels Reports de la recerca a Catalunya (2003-2009), ja es pot consultar el document de treball de Ciències Ambientals (en format PDF). L’informe ha estat redactat per Josep Enric Llebot, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Mireia Fontcuberta i Arnau Queralt. Les dues edicions anteriors dels Reports (1990-1995 i 1996-2002), que van comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya, es poden consultar a text complet al lloc web de l’IEC.
Els investigadors de l’àrea de Ciències Ambientals tenen un període de 4 setmanes, és a dir fins el 15 de novembre, per a deixar un comentari al Blog de l’Observatori de la Recerca (OR-IEC) o enviar un correu electrònic a l’OR-IEC. Un cop finalitzat el període de debat públic, els redactors estudiaran els comentaris rebuts i tancaran definitivament el text, que serà preparat per a editar.
Un projecte com aquest necessita de la participació i la implicació de tota la comunitat científica. En aquest sentit, us agrairem que col·laboreu amb nosaltres donant-ne la màxima difusió, i fent comentaris i aportacions al document de treball.
Per a més informació, podeu consultar el portal MERIDIÀ de l’OR-IEC, així com el Portal de publicacions de l’IEC.
A l’esborrany del report de la recerca en medi ambient he trobat a faltar el següent:
– Taula 1: La temàtica III Contaminació i Toxicologia: hauria de incloure en el seu primer punt “d’Anàlisi, origen i control” no solament la fauna si no també la flora. Al punt tercer de “Química analítica”: on figuren mostres humanes o animals també cal mencionar les plantes.
– Taula : A la UAB, Departament de Biologia Animal, Vegetal i Ecologia falta l’àrea de recerca en “Toxicitat iònica a plantes i fitoremediació” Es un dels àrees de recerca del grup SGR Fisiologia Vegetal (2009R 953)
– Taula 13: Grups consolidats: a la UAB falta el Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia; dins d’aquet departament el grup 2009R 953 (anteriorment 2005R 00785) treballa principalment en el tema III Contaminació i Toxicologia.
– Taula 20: Falta en el llistat de revistes en el àmbit de “Environmental Sciences” amb mes de 5 publicacions de Catalunya entre 2003-2009 la revista Environmental and Experimental Botany; es del 1er i hi he comptabilitzat al menys 8 publicacions en el període esmentat
A la taula 3 del document de treball del report de la recerca en medi ambient, on es relacionen les facultats, escoles universitàries i instituts universitaris de recerca, quan es fa referència a la UB i particularment a la Facultat de Farmàcia, no hi apareix el nom del departament i les seves línies de recerca en les que treballa i publica apareixen englobades sota la denominació poc concreta de “Avaluació experimental de la toxicitat”. Sí apareix en canvi aquest departament en el llistat de centres amb projectes competitius finançats i en altres.
Puig que en les altres entitats relacionades en la taula 3 s’especifica aquesta informació, seria convenient que es fes el mateix amb la Facultat de Farmàcia:
Universitat: UB
Facultat: Farmàcia
Departament: Productes Naturals, Biologia Vegetal i Edafologia
Àrees de recerca:
Caracterització i sanejament de sòls contaminats
Ecotoxicitat de contaminants en sòls
Valorització de residus a través del sòl
La Taula 7 conté tots els grups de recerca amb més d’una participació en programes de recerca comunitaris. Hi trobem a faltar el LEQUIA (Laboratori d’Enginyeria Química i Ambiental) de la Universitat de Girona, que durant el període 2003-2009 va participar en 4 projectes europeus:
• LIFE03 ENV/E/000140. CLOsing the NItrogen Cycle from urban landfill leachate by biological nitrogen removal over nitrite and termal treatment – http://www.lifeleachate.com – . CLONIC ; 2003-2006
• LIFE02 ENV/F/000303 Lagune naturel, infiltration-percolation et lits de traitement de boues plantés de roseaux: procédé de traitement des eaux pluviales, les eaux usées domestiques et boues primaires. (Nuevos sistemes de tratamientos de aguas residuales para comunidades rurales); 2002-2005
• EVK1-2000-22083. STREAMES (STream REAch Management, an Expert System) Human effects on nutrient cycling in fluvial ecosystems: The development of an Expert System to assess stream water quality management at reach scale. 2001-2004
• IST-2000-28655. RIMSAT (Remote Intelligent Management Support and Training). 2001-2004