RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert) és un repositori cooperatiu que permet consultar, en accés obert, els articles a text complet de revistes científiques, culturals i erudites catalanes. Actualment, inclou 525 revistes i 236.953  articles de 100 institucions editores. La principal finalitat del dipòsit és augmentar la visibilitat i consulta de les revistes que inclou, i difondre la producció científica i acadèmica que es publica a revistes catalanes. RACO és un projecte del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i de la Biblioteca de Catalunya i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

El repositori funciona amb el programa de codi lliure Open Journal Systems (OJS), el qual permet fer cerques per autor/a i/o títol d’article i per títol, matèria o institució editora de la revista. De cadascun dels articles es pot consultar la citació bibliogràfica recomanada, les estadístiques de consulta, exportar la referència bibliogràfica al gestor Mendeley, recomanar lectures a companys, exportar el registre per incloure en el catàleg de la biblioteca, entre d’altres. Així mateix, ofereix la possibilitat de subscriure’s al servei d’alerta de qualsevol de les revistes que inclou per rebre per correu electrònic l’avís de nous números publicats. Finalment, disposa d’una modalitat avançada per a aquelles institucions que volen fer servir la plataforma també com a eina de gestió i edició, és el RACO professional.

L’any 2019 RACO ha rebut 9.285.499 consultes. El repositori usa el protocol d’interoperabilitat de l’Open Archives Initiative (OAI), fet que permet incrementar la visibilitat dels articles publicats a les revistes que incorpora, en oferir-se conjuntament amb d’altres repositoris internacionals (com per exemple, OpenAire). Així mateix, també es troben disponibles al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC), i a bases de dades de recursos electrònics com Ex Libris i EBSCO.

Val a dir que, recentment, l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) juntament amb el Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura (CRICC) de la Universitat de Barcelona (UB), el CSUC i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han organitzat les Jornades de Revistes de RACO: «Qualitat i visibilitat de les revistes». Les Jornades consten de quatre sessions: «La millora de la qualitat de les revistes i la seva avaluació»; «El canvi accelerat i exigent de les revistes científiques»; «Canvis, millores i noves possibilitats de RACO»; i finalment, «Taula rodona. Tenen futur les revistes? Quin?».

Aquesta última sessió de les Jornades tindrà lloc el proper dimarts 10 de novembre. L’acte es podrà seguir en directe per Youtube i Facebook a través d’un enllaç que es facilitarà per correu electrònic als inscrits. L’assistència és gratuïta i cal omplir el formulari d’inscripció del lloc web del CSUC.

Amb aquestes jornades es vol donar suport als editors de les revistes incloses a RACO per a millorar les pràctiques editorials. La finalitat principal és augmentar la inclusió i la visibilitat de les revistes a repositoris internacionals, i afavorir d’aquesta manera la recerca que s’hi publica.

Per a més informació podeu accedir al lloc web de RACO.