L’empresa tecnològica Digital Science, amb el suport de l’editorial Springer Nature i el repositori digital Figshare, ha publicat l’informe The State of Open Data 2019. Aquest estudi anual, elaborat per primera vegada l’any 2016, mesura el progrés en dades obertes amb la col·laboració d’experts d’arreu del món.

En aquest estudi han participat, mitjançant una enquesta, 8.500 investigadors de més de 190 països, de disciplines diverses i de diferents nivells de la seva carrera professional. Els temes clau que s’hi exposen inclouen les actituds en el compartiment i reutilització de dades, polítiques nacionals de dades obertes, el coneixement d’iniciatives i normatives comunitàries, i, finalment, incentius i mecanismes de finançament.

En general, les principals conclusions de l’informe són l’augment en la conscienciació, acceptació i adopció de dades obertes. Tot i això, la comunitat investigadora exigeix l’execució ferma de les polítiques que han adoptat governs, finançadors, editors i institucions de tot el món, i detectar l’incompliment d’aquestes polítiques. D’altra banda, s’evidencia que calen millors mecanismes de finançament per a promoure una cultura positiva al voltant del compartiment de dades entre autors. Finalment, es mostra la necessitat de facilitar als investigadors la gestió i compartiment de dades de recerca, a més d’augmentar la seva motivació en fer ciència oberta.

Per informació més detallada, podeu consultar l’informe The State of Open Data 2019 i les edicions anteriors al lloc web de Figshare.