European Research Council (ERC)En el marc del programa Horizon 2020, l’European Research Council (ERC) ha publicat la resolució de la convocatòria 2020 dels ajuts ERC Synergy Grants. L’objectiu d’aquests ajuts és donar suport durant sis anys a projectes de recerca en equip i a la frontera del coneixement, amb dos, tres o quatre investigadors principals d’alt nivell per reunir habilitats, coneixements i recursos complementaris en un sol projecte de recerca. L’únic criteri d’avaluació és l’excel·lència científica.

Els beneficiaris d’aquests ajuts han de demostrar les habilitats complementàries per investigar en equip. En darrer terme es tracta d’impulsar les sinergies, les complementarietats i els valors afegits que poden generar progressos impossibles si els investigadors treballessin de forma independent i des d’una única perspectiva científica. El finançament màxim per un projecte pot arribar als 10 milions d’euros, amb un import addicional de 4 milions d’euros per cobrir despeses extraordinàries.

La resolució de la convocatòria 2020 dels ajuts ERC Synergy Grants ha atorgat 34 ajuts per a 116 investigadors excel·lents de 86 universitats i centres de recerca. Aquests investigadors treballen a 22 països europeus i d’altres continents (per exemple, als Estats d’Units d’Amèrica, Canadà, Xile, el Japó o Austràlia). Els països europeus més representats són Alemanya (18 projectes), França (13), el Regne Unit (8) i Espanya (7, dels quals 3 són coordinats).

El pressupost global d’aquesta convocatòria ha sigut de 350 milions d’euros i s’estima la creació d’uns 1.000 llocs de treball per a investigadors i personal de suport.

La distribució per comunitats autònomes dels 11 investigadors de l’Estat espanyol és la següent: Catalunya (3 investigadors); Madrid (3); el País Basc (2); Galícia (2); i, per últim, el País Valencià (1).

En les 5 convocatòries dels ajuts ERC Synergy Grants (2012-2013 i 2018-2020), 12 investigadors de centres catalans han participat en 8 projectes finançats (3 són coordinats). Per sectors institucionals, els centres CERCA ocupen la primera posició destacada (10 investigadors), seguits per la Universitat de Barcelona (UB) (1) i l’empresa Neuroelectrics Barcelona, S.L. (1).

Per a més informació, podeu consultar la resolució de la convocatòria 2020 dels ajuts ERC Synergy Grants.