Comprometidos con la investigación en cáncerComprometidos con la investigación en cáncer és el primer informe sobre la recerca i innovació en càncer a Espanya, fruit de la col·laboració entre l’Asociación Española Contra el Cáncer (AECC), l’Asociación Española de Investigación sobre el Cáncer (ASEICA) i la Fundació Bancària ”la Caixa”.

Es tracta de la primera anàlisi detallada d’un conjunt ampli de fonts d’informació del sector, des de la recerca fonamental a la innovació clínica. En aquest sentit, és bàsic analitzar la situació actual per millorar els esforços en prevenció, detecció i tractament d’aquesta malaltia, que suposa la segona causa de mortalitat a Europa.

L’informe revela que l’ecosistema espanyol de recerca oncològica és competitiu i de qualitat en el panorama internacional. Malgrat els recursos limitats, la recerca espanyola contribueix de manera destacable als avenços globals del càncer.

Pel que fa als recursos econòmics, la reducció de la inversió pública en R+D a Espanya repercuteix en la capacitat per poder competir a escala internacional en l’atracció de talent i d’inversors. Com a contrapunt, l’informe demostra que el finançament filantròpic de la recerca oncològica s’ha quadruplicat en el període 2007-2017. També els fons europeus han augmentat fins a un 46% la seva contribució en la recerca del càncer a Espanya.

En relació a les publicacions científiques, les institucions espanyoles n’han generat més de 25.000 en el període 2007-2016, un 3,25% de la producció mundial. El volum de publicacions sobre càncer a Espanya ha crescut un 58% i el seu impacte científic és elevat, similar al de França o Alemanya.

Finalment, les entitats promotores de l’informe demanen que s’articuli una Estratègia Nacional de Recerca en Càncer que hauria d’incloure, entre d’altres, més suport a la innovació; duplicar la inversió per a la recerca oncològica; més presència de despesa pública en assajos clínics; millorar la política fiscal de la filantropia; i, per últim, optimitzar les relacions entre empreses públiques i privades.

Per a més informació, podeu consultar l’informe Comprometidos con la investigación en cáncer.