Plan de choche para la ciencia y la innovaciónEl Gobierno de l’Estat espanyol ha presentat la iniciativa Plan de choque para la ciencia y la innovación. Els objectius urgents del pla són impulsar les activitats d’R+D+I per revertir en part les retallades dels darrers 10 anys; facilitar la sortida a la crisi actual provocada per a la COVID-19; i, per últim, generar un nou model econòmic basat en empreses competitives d’alt valor afegit.

Les inversions totals compromeses són de 1.056 milions d’euros (M€) per al bienni 2020-2021 a través d’ajuts directes al sistema de ciència i innovació, tant a les institucions científiques com a l’R+D+I de sectors empresarials estratègics. A més, cal afegir-hi 508 M€ en préstecs avantatjosos a empreses innovadores.

El Plan de choque para la ciencia y la innovación conté 17 mesures al voltant de tres eixos:
– Recerca i innovació en salut: 5 mesures, amb 215,9 M€
– Transformació del sistema de ciència i retenció del talent: 6 mesures, amb 523,5 M€
– Impuls a l’R+D+I empresarial i la indústria de la ciència: 6 mesures, amb 317 M€, més els préstecs a empreses.

Més enllà de les actuacions estatals ja previstes en R+D+I, el pla es concentra en mesures d’impacte a molt curt termini i amb capacitat tractora per impulsar una recuperació ràpida.

A més, la iniciativa està alineada amb les reformes i programes a mitjà i llarg termini que prepara el Gobierno espanyol i que haurien de rebre finançament a través del fons de recuperació de la Unión Europea (UE) que s’està negociant actualment. El pla també s’insereix en el marc de l’Estrategia Española de Ciencia, Tecnología e Innovación (2021-2027) que es presentarà en les setmanes vinents sota la coordinació del Ministerio de Ciencia e Innovación (MICINN).

Per a més informació, podeu consultar la iniciativa Plan de choque para la ciencia y la innovación, així com la nota de premsa publicada pel MICINN.