El programa Barcelona Ciència, iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, ha desenvolupat el Pla Barcelona Ciència que té per objectiu impulsar la ciutat de Barcelona com a capital europea en recerca i innovació. El Pla es desplegarà en base a la col·laboració i el consens entre centres de recerca i empreses, universitats, administracions i la ciutadania. Lluís Ferrer Caubet, catedràtic del Departament de Medicina i Cirurgia Animals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), serà el responsable científic de la supervisió i desenvolupament del Pla.

Barcelona Ciència té l’objectiu de promoure el coneixement científic i implicar a la ciutadania en el seu progrés. En aquest sentit, vol implicar la societat en la definició de línies de recerca i desenvolupament; promoure l’esperit científic i el pensament crític i innovador; despertar noves vocacions científiques i tecnològiques; potenciar la creativitat; contribuir a la transferència de coneixement científic; projectar la capital catalana com a pol de desenvolupament científic i tecnològic; i disseminar el coneixement. En aquest marc, també cal destacar iniciatives com l’Oficina de Ciència Ciutadana en què es desenvolupen projectes que compten amb la implicació activa del públic no especialitzat.

Aquest pla s’articula en base a tres eixos fonamentals i deu línies de recerca estratègiques, que es detallen a continuació:
a) Suport municipal a la recerca
1. Noves línies de finançament a projectes d’R+D+I
2. Oferta d’habitatges a preus accessibles per a investigadors i investigadores
3. Impuls de projectes urbans
b) Capital europea de la ciència
4. Creació del Premi Europeu de Ciència Hipàtia
5. Constitució d’un consell científic assessor per al desplegament del pla
6. Impuls i reforç dels programes STEAM i EscoLab, que permeten generar vocacions científiques en escoles i instituts
7. Aliança amb l’ European Organization for Nuclear Research (CERN), per al foment de les arts i la ciència, mitjançant el programa Collide
8. Impuls a espais de reflexió i divulgació de la ciència que facilitin la intervenció activa de la ciutadania
c) Laboratori urbà d’innovació
9. Impuls d’espais d’innovació urbana, com el laboratori d’experimentació Innovation Lab (I-Lab) o el reforçament del programa Decidim
10. Intensificar la connexió entre els equipaments de ciència i recerca i les fires i congressos que se celebren a Barcelona.

Per a més informació podeu consultar el Pla Barcelona Ciència al lloc web de Barcelona Ciència.