L’Association of American Universities (AAU), l’Association of Research Libraries (ARL) i l’Association of University Presses (AUPresses) han llençat el lloc web OpenMonographs.org amb l’objectiu de canviar el panorama de la publicació actual de llibres acadèmics d’humanitats i ciències socials a l’edició en accés obert. Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte TOME (Toward an Open Monograph Ecosystem) que vol crear un sistema més sostenible de finançament de les publicacions de monografies.

Actualment, les monografies continuen essent la forma preeminent de publicació acadèmica en humanitats i ciències socials però el model de finançament és incert. En aquest sentit, TOME dona suport a un sistema innovador que cobreixi els costos de publicació de monografies amb subsidis per a llibres acadèmics finançats institucionalment. De moment, hi ha 21 llibres publicats sota aquest model i properament se’n publicaran més de 30.

El lloc web OpenMonographs.org també proporciona informació i recursos per a gestors, autors, editors o bibliotecaris que estiguin interessats en publicar un llibre amb el model de TOME. Val a dir que hi ha 17 institucions que participen en aquesta iniciativa. També més de 60 editorials universitàries han acordat de produir edicions digitals d’accés obert de TOME, sota llicències Creative Commons, i també a dipositar arxius en repositoris oberts.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web OpenMonographs.org.