LOpen Research Community (ORC) és una iniciativa de l’empresa Knowledge Unlatched (KU) que es crea davant la necessitat creixent dels bibliotecaris, editors i investigadors de dialogar sobre l’accés obert. Així mateix pretén explorar el què implica aquest fenomen per als ecosistemes de publicació  i conèixer els desenvolupaments recents d’aquest sector des d’una perspectiva independent.

Aquesta plataforma interactiva ofereix als usuaris de tot el món l’oportunitat d’ampliar les xarxes professionals en accés obert, ciència oberta i recerca oberta. En aquest sentit, inclou contingut actualitzat sobre polítiques d’aquest àmbit així com articles i informes de recerca d’experts en aquests temes. L’ORC ofereix l’oportunitat d’interactuar amb altres experts de la xarxa (per exemple, a través de panells de vídeo) i també inclou ofertes educatives vinculades amb aquest àmbit.

D’altra banda, en el context de la crisi del coronavirus, cal esmentar que es duen a terme accions per a resoldre de forma col·laboradora aquesta situació. En aquest marc, el repositori digital e-LIS (e-prints in library and information science) inclou una recopilació de publicacions sobre ciència oberta relacionada amb la COVID-19 que uneix l’accés obert i les dades obertes. Aquesta recopilació, elaborada per l’investigador Alejandro Uribe-Tirado (Escuela Interamericana de Bibliotecología, UdeA), presenta un conjunt d’enllaços en el marc d’aquestes accions: «Recopilación de publicaciones y datos sobre el COVID-19 en acceso abierto»; «Daset sobre Covid-19 (Datos abiertos)»; «Seguimiento en tiempo real de las publicaciones científicas sobre COVID-19 (desde datos de Pubmed)»; «Datos en tiempo real (Dashboards)»; «Bases de datos con contenidos abiertos»; entre d’altres.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’ORC així com el lloc web d’e-LIS.