Open Knowledge MapsLa plataforma Open Knowledge Maps pretén oferir una interfície per millorar la visibilitat dels descobriments científics. Es tracta d’un projecte d’accés obert impulsat per una organització sense finalitat de lucre establerta a Viena, amb el suport actiu d’institucions acadèmiques, centres de recerca, biblioteques i editors de Suïssa, Àustria i Alemanya. A més, disposa d’una xarxa internacional d’assessors, socis i col·laboradors.

Les fonts d’informació de la plataforma són la base de dades PubMed (30 milions de publicacions) i el motor de cerca BASE (262,7 milions de documents). La cerca per terme es pot perfilar segons diversos criteris (temps, rellevància, tipus documentals i qualitat de les metadades). A la vegada, els resultats poden ser filtrats per paraula clau, any i accés obert.

Cada mapa mostra un màxim de 100 articles per generar una visualització comprensible. A més, només hi consten articles amb resum per garantir una anàlisi textual automàtica que permeti detectar i agrupar articles similars.

Algunes de les potencialitats principals de la plataforma són:
a) Identifica contingut rellevant, perquè dóna una visió de conjunt sobre una matèria de manera ràpida, amb les àrees principals i els articles similars.
b) Facilita la localització dels conceptes i paraules clau rellevants d’una matèria.
c) Destaca els continguts en accés obert.

Per a més informació, podeu consultar la plataforma Open Knowledge Maps.