Del 22 al 28 d’octubre tindrà lloc l’onzena edició de l’Open Access Week (2018), impulsada a escala mundial pel consorci de biblioteques acadèmiques i de recerca Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition (SPARC). El tema principal d’enguany «Designing Equitable Foundations for Open Knowledge» reflecteix un sistema acadèmic en transició. Tot i que governs, entitats finançadores, universitats, editors i acadèmics adopten cada vegada més polítiques i pràctiques obertes, la seva implementació encara és difusa.  Com edicions anteriors, universitats; centres d’investigació; organismes de finançament; biblioteques; i grups d’experts contribuiran arreu del món a la millora de l’accés a la informació científica per mitjà de diverses activitats: tallers; presentacions; seminaris en línia; debats; conferències; cursos; entre d’altres.

Establir l’accés obert a la informació científica com una opció per defecte és un pas essencial per assegurar que el sistema de producció i distribució del coneixement sigui més inclusiu. Però aquest fet també comporta nous reptes a tractar. Com es garanteix que els models de sostenibilitat utilitzats per a l’accés obert no són excloents? Quines són les desigualtats que els sistemes oberts poden recrear o reforçar? Quines són les àrees on l’obertura podria no ser apropiada?. L’Open Access Week es planteja com una oportunitat clau per obrir la predisposició a la recerca, augmentar la visibilitat de beques, accelerar la recerca i convertir els avenços en vides millors.

En el context de les terres de llengua i cultura catalanes, s’organitzaran múltiples activitats. A tall d’exemple, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha organitzat tres cursos sobre «Publicar en accés obert», programats conjuntament amb la Vicegerència de Recerca. A més, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb la col·laboració de més de quinze professionals d’onze biblioteques universitàries catalanes i de Castelló, impartirà la 2a edició del curs «Micro-MOOC sobre Accés Obert», mitjançant Twitter, amb l’objectiu de difondre conceptes i nocions bàsiques sobre l’accés obert.

Per a més informació, podeu consultar les diverses activitats organitzades arreu del món al lloc web Open Access Week.