Des d’avui fins al 29 d’octubre tindrà lloc la desena edició de l’Open Access Week (2017), impulsada a escala mundial pel consorci de biblioteques acadèmiques i de recerca Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition (SPARC). El tema principal d’enguany «Open in order to» es centra en els  avantatges concrets que té l’accés obert dels resultats acadèmics en el context d’una disciplina individual, d’una institució particular o d’un àmbit específic. Com edicions anteriors, universitats; centres d’investigació; organismes de finançament; biblioteques; i grups d’experts contribuiran arreu del món a la millora de l’accés a la informació científica per mitjà de diverses activitats: tallers; presentacions; seminaris en línia; debats; conferències; cursos; entre d’altres.

L’accés obert a la informació científica té implicacions directes i generalitzades per al món acadèmic; la medicina; la ciència; la indústria; i per a la societat en el seu conjunt. També té el potencial per maximitzar les inversions en recerca; augmentar l’exposició i l’ús de la investigació publicada; i facilitar la capacitat per dur a terme la investigació en tota la literatura disponible. L’Open Access Week es planteja com una oportunitat clau perquè tots els membres de la comunitat científica prenguin mesures per mantenir aquest impuls cap endavant.

En el context de les terres de llengua i cultura catalanes, s’organitzaran múltiples activitats. A tall d’exemple, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha organitzat la conferència «Eines 2.0 per comunicar la recerca», a càrrec de Xavier Lasauca. A més, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb la col·laboració de més de quinze professionals d’onze biblioteques universitàries catalanes i de Castelló, impartirà el curs «Micro-MOOC sobre Accés Obert», mitjançant Twitter, amb l’objectiu de difondre conceptes i nocions bàsiques sobre l’accés obert.

Per a més informació, podeu consultar les diverses activitats organitzades arreu del món al lloc web Open Access Week.