FP7La Comissió Europea (CE) ha convocat a través del 7th Framework Programme (FP7) nous ajuts de finançament a la recerca i la innovació per a l’any 2013. El pressupost total és  de 8.100 milions d’euros, i l’objectiu és impulsar el creixement i l’ocupació mitjançant més de 50 convocatòries competitives que inclouen també els ajuts de l’European Research Council (ERC). Aquesta xifra es destinarà a donar suport a projectes i idees que impulsin la competitivitat d’Europa i abordin qüestions sobre la salut humana, la protecció del medi ambient o la recerca de noves solucions per als reptes creixents de la urbanització i la gestió dels residus. Podeu consultar el detall de les convocatòries al Participant Portal de la CE.

Aquest finançament representa la part més important dins la proposta europea de pressupost de recerca per al 2013, de 10.800 milions d’euros. Entre les prioritats temàtiques cal esmentar ‘Els oceans de futur’ destinat a fomentar el creixement sostenible en els sectors marí i marítim. També s’invertirà en tecnologies que transformin les zones urbanes en ‘ciutats i comunitats intel·ligents’ sostenibles, així com en la lluita contra les bactèries resistents als fàrmacs. D’altra banda, es concediran ajuts a les PIMEs i a empreses de capitalització mitjana.

L’FP7, que va començar l’any 2007, compta amb un pressupost total de 55.000 milions d’euros per a recerca i innovació. Fins ara, ha finançat uns 19.000 projectes amb 79.000 participants (universitats, organismes de recerca i empreses) en tots els països europeus.

Pel que fa a la participació d’empreses i entitats catalanes, el 2011 Catalunya va captar 146 milions d’euros de la CE per a finançar projectes de recerca, fet que va representar un creixement del 16,8% respecte l’any anterior. Tanmateix, en el període 2007-2011 es van captar 529 milions d’euros, xifra que representa gairebé el 29% del total aconseguit per l’Estat Espanyol i el 2% de tota la Unió Europea (UE). Val a dir que el 27,7% del finançament que va arribar a Catalunya es va destinar a universitats i el 18,3% a empreses (56% del total dels recursos per a empreses espanyoles).

Per a més informació podeu consultar la nota de premsa publicada per la Generalitat de Catalunya i la notícia publicada per la CE. A més, també teniu accés a les diverses entrades sobre la UE publicades al Blog de l’OR-IEC.