El Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) i el Sincrotró ALBA són dues grans infraestructures científiques que recentment han rebut un impuls important per potenciar les seves capacitats científiques.

BSC-CNSBarcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS)

El BSC-CNS és una entitat de dret públic integrada per l’Administració General de l’Estat, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Va ser creat com un centre de supercomputació per usos multidisciplinaris, obert al servei de la comunitat de científics i tècnics d’entitats públiques i privades, i orientat al foment de la col·laboració internacional.

D’una banda, el BSC-CNS és un centre d’investigació (amb el reconeixement d’excel·lència “Severo Ochoa”) i, de l’altra, és un centre de serveis de computació. L’actual supercomputador MareNostrum 4 posseeix una de les majors capacitats de càlcul d’Europa. També participa en la iniciativa europea PRACE, coordina la Red Española de Supercomputación (RES) i ocupa la tercera posició estatal en captació de fons del programa Horizon 2020.

A través d’EuroHPC, el BSC-CNS ha estat escollit com a seu d’un dels tres superordinadors pre-exaescala que finançarà la Comissió Europea. A més, ha estat seleccionat per liderar, conjuntament amb el Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER), la posada en funcionament de la nova Infraestructura de Medicina de Precisión asociada a la Ciencia y Tecnología (IMPaCT), amb un ajut de 25,8 milions d’euros (M€).

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) acaba de publicar el Conveni entre l’Administració General de l’Estat, mitjançant el Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN), l’Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d’Empresa i Coneixement, i la UPC, per al finançament del BSC-CNS per al període 2020-2029. El conveni estipula que el MICINN aportarà 115,1 M€, a més d’un préstec de 47,9 M€. Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya transferirà 59,154 M€ i la UPC aportarà en espècie, com a mínim, un import mitjà anual de 2 M€.

En el període 2020-2029 destacarà l’adquisició i posada en marxa del supercomputador MareNostrum5 i les infraestructures d’investigació associades; l’adaptació del centre de processament de dades per al seu ús per a supercomputació; i l’adquisició i posada en marxa de la subestació elèctrica.

Sincrotró ALBASincrotró ALBA

El Sincrotró ALBA és una infraestructura científica de tercera generació situada a Cerdanyola del Vallès. Es tracta d’un complex d’acceleradors d’electrons per produir llum de sincrotró, la qual permet visualitzar l’estructura atòmica i molecular dels materials i estudiar les seves propietats.

La finalitat del Sincrotró ALBA és generar coneixement científic per afrontar els reptes actuals en àmbits com la salut, el canvi climàtic o l’energia. Actualment disposa de vuit línies de llum en funcionament per a la recerca científica i tres més en fase de construcció.

Inaugurada l’any 2010, la infraestructura està cofinançada a parts iguals pel MICINN i la Generalitat de Catalunya. Fins ara, s’hi han realitzat més de 1.500 experiments publicats en més de 1.300 articles de revistes especialitzades.

El 16 de desembre del 2020, s’ha donat llum verda per començar a treballar en el projecte ALBA II, un sincrotró de quarta generació amb la renovació del seu accelerador i components i la construcció de noves línies de llum. El disseny i la construcció del projecte es realitzarà entre el 2021 i el 2028, mantenint l’operació actual del Sincrotró ALBA. Entre 2029 i 2030 tindrà lloc una parada tècnica per instal·lar i provar els nous components, reiniciant l’activitat de recerca al 2031.

Per a més informació, podeu consultar altres continguts sobre infraestructures publicats per l’Observatori de la Recerca (OR-IEC).