L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), en col·laboració amb la Fundació Bancaria “la Caixa”, han publicat la monografia Women’s Advancement and Leadership in the Biomedical Research Centres of Catalonia II: Bringing about change.

Aquesta monografia té com a objectiu resumir les reflexions i les visions pràctiques de la primera cimera de gènere en ciències de la salut (22 d’octubre del 2019, CaixaFòrum Girona). Val a dir que la cimera va culminar amb la signatura d’una carta de compromís col·lectiu, la Carta d’Hipàtia d’Alexandria, per part dels 19 centres de recerca biomèdica catalans. Aquesta carta inclou els 12 principis per al desenvolupament d’accions d’igualtat de gènere en la recerca i la innovació.

En aquest marc, es mostren les noves demandes i desafiaments dels centres d’investigació biomèdica: analitzar els problemes d’igualtat de gènere en equips de recerca i en la presa de decisions; la integració del gènere en la investigació i la implementació de plans d’acció per a la igualtat de gènere (GEAPs); eliminar el biaix inconscient mitjançant la consciència cultural; millorar la investigació integrant una perspectiva de gènere; afavorir l’avenç i el desenvolupament professional de les dones; garantir l’equilibri de gènere i la transparència en les posicions de presa de decisions; modernitzar les polítiques i les pràctiques de gestió, i representar els punts de vista de cada part interessada (individu, centre de recerca, agència de finançament i decisor polític).

Val a dir que els principals finançadors i gestors de la recerca com l’Horizon Europe, l’Instituto de Salud Carlos III, la Institució CERCA i el Departament de Salut requereixen plans d’acció per a la igualtat de gènere (GEAPs), amb iniciatives concretes, per accelerar l’avenç i el lideratge de les dones, així com per integrar la dimensió de gènere en els continguts de la investigació.

Per a més informació, podeu consultar la monografia Women’s Advancement and Leadership in the Biomedical Research Centres of Catalonia II: Bringing about change al lloc web de l’AQuAS així com altres entrades sobre el tema publicades en aquest blog.