Nature Index 2020 Science CitiesNature Index 2020 Science Cities és un suplement independent de la prestigiosa revista Nature, que conté informació bibliomètrica per ciutats extreta del rànquing d’excel·lència Nature Index. Mitjançant aquesta anàlisi es poden classificar les 200 ciutats i àrees metropolitanes capdavanteres en l’àmbit científic a escala mundial.

Creat l’any 2014 per l’editorial Springer Nature, Nature Index és un rànquing bibliomètric d’institucions i països, que s’actualitza mensualment a partir de les publicacions d’un grup selecte de 82 revistes. Les disciplines representades són: química; física; ciències de la terra i mediambientals; i ciències de la vida.

L’indicador principal del Nature Index 2020 Science Cities és el recompte fraccionat de les publicacions de l’any 2019 incloses a Nature Index. Els altres dos indicadors utlitzats són el nombre total de publicacions i el percentatge sobre el total regional del recompte fraccionat.

Tan sols 7 ciutats i àrees metropolitanes presenten un recompte fraccionat superior a 1.000 i corresponen totes als Estats Units d’Amèrica, la Xina i el Japó. Aquestes ciutats i agrupacions són (per ordre decreixent): Pequín; Nova York; Boston; San Francisco-San José; Xangai; Baltimore-Washington; i, finalment, Tòquio.

Europa, les 10 ciutats i àrees metropolitanes capdavanteres són: París (9a posició mundial); Londres (14a); Zuric (16a); Cambridge (19a); Berlín (22a); Munic (23a); Oxford (25a); Lausana (35a); Barcelona (40a); i, per últim, Madrid (42a).

Val a dir que Barcelona (25,4%) i Madrid (24,1%) concentren gairebé la meitat de la producció científica espanyola d’excel·lència, si bé han baixat a la classificació respecte a l’edició del 2018, on Barcelona i Madrid se situaven, respectivament, a la 34a i 40a posició. També València consta al rànquing Nature Index 2020 Science Cities, concretament a la 145a posició mundial i, per tant, millora respecte a l’edició del 2018, on ocupava la 177a posició.

Pel que fa a les dades per disciplines, Barcelona ocupa la 37a posició mundial en ciències de la vida, mentre que se situa 31a a l’àrea de física.

Per a més informació, podeu consultar el suplement Nature Index 2020 Science Cities, així com altres entrades sobre bibliometria publicades per l’Observatori de la Recerca (OR-IEC).