L’obra Natura, ús o abús?. Llibre blanc de la gestió de la natura als Països Catalans, editat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i l’Editorial Barcino, és un referent per a tota la comunitat científica i pel món de la gestió i la conservació del patrimoni natural. Recentment, l’IEC ha presentat el web Natura, ús o abús?, una nova edició del Llibre blanc en format digital.

Aquesta obra col·lectiva es va publicar per primera vegada l’any 1976, i va tenir una segona edició ampliada el 1988. Tanmateix es considera la primera gran diagnosi ambiental de Catalunya, i val a dir que ha estat utilitzada pels diversos governs com a base per a la redacció del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN). L’equip de coordinació de l’obra, l’integren Ramon Folch i Josep Peñuelas, ambdós membres de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, i David Serrat, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC.

El nou web Natura, ús o abús? inclou qüestions de caràcter socioeconòmic i de sostenibilitat. El projecte, que compta amb la col·laboració de la Fundació Carulla i l’Editorial Barcino, inclou trenta-tres articles de setanta-tres autors i autores de referència. Els treballs tenen un enfocament propositiu, orientat a l’acció, el qual és la base per a organitzar sessions de debat obertes a tots els actors interessats. També es volen donar a conèixer els aspectes d’interès global en la gestió de la natura a la comunitat internacional. D’altra banda, està previst publicar una síntesi, a manera de conclusions, que es dedicarà a Ramon Margalef, mestre dels ecòlegs catalans, de qui enguany es commemoren els cent anys de naixement.

El web Natura, ús o abús? també inclou les dues edicions anteriors en pdf.

Per a més informació podeu consultar la notícia publicada al lloc web de l’IEC.