L’Observatori Social de “la Caixa” és un referent en l’aportació de diagnòstics de la realitat i les tendències socials amb un focus especial sobre els àmbits d’activitat principals de l’Obra Social “la Caixa”: inclusió social; educació; ciència; i, per últim, cultura. En aquest marc, s’ha publicat el tercer dossier Recerca i innovació: què ens hi juguem? (setembre 2017) en què s’analitza el context social actual de la ciència i en quina mesura suposa una aportació de valor a la societat.

El dossier analitza tant el context social actual de la ciència com possibles vies de millora per adaptar el nostre entorn socioeconòmic a les recomanacions internacionals. En aquest sentit, es presenten una sèrie d’indicadors de context que provenen de bases de dades nacionals com la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT) i internacionals com la Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), la European Commission o Science Metrix. També es compara la situació d’Espanya amb la dels països del nostre entorn, i, finalment, s’ofereixen dades sobre la importància de l’R+D+I en el benestar de les societats actuals.

El document inclou dos articles que aborden la situació de l’R+D+i a Espanya des de dues perspectives complementàries. El primer article analitza els esforços actuals, tant públics com privats, que es duen a terme en aquesta matèria i la percepció que en té la societat. El segon article explora la nostra situació respecte a la inversió internacional en R+D+i. Per acabar, s’inclou una secció de bones pràctiques dedicada a CaixaImpulse, un programa que trasllada a la societat els resultats de la recerca innovadora en salut mitjançant la creació d’empreses, productes i serveis.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’Observatori Social de “la Caixa”.