150 years of NatureEn l’àmbit de la comunicació científica, la revista Nature celebra el 150è aniversari. El primer número d’aquesta prestigiosa publicació va aparèixer el dia 4 de novembre de 1869.

Per commemorar aquesta efemèride, la revista ha preparat la xarxa de cocitació dels articles de la revista, que es pot consultar de forma interactiva. A la vegada, s’ha publicat el vídeo A network of science: 150 years of Nature papers sobre la comunicació científica, el paper que hi ha representat la revista Nature i quin rol hi juguen els documents científics de més impacte.

Per elaborar la xarxa de cocitació, s’han analitzat més de 88.000 articles publicats des de l’any 1900. Cada punt de la xarxa representa un article. A la vegada, els articles s’agrupen en comunitats (clústers) representats en colors diferents. Per cada article, es pot consultar el títol, el camp científic, i l’any de publicació. A més, aquestes dades es poden descarregar de forma lliure.

Per construir la xarxa, dos articles es vinculen si un altre article científic els cita tots dos i la mida del punt reflecteix el nombre d’enllaços de cocitació. Com a conclusió, la xarxa complexa revela les relacions entre els treballs i capta l’abast multidisciplinari de la revista.

Els continguts per celebrar l’aniversari també inclouen valoracions de 10 articles de gran repercussió científica, es reflexiona sobre la història de la revista, s’analitza la xarxa de cocitació en profunditat, s’ofereixen gràfics sobre l’evolució de la publicació segons diferents dimensions (tipus de documents, camps científics, paraules clau, autors, països, etc.) i, finalment, es pot descarregar el primer número, publicat el 4 de novembre de 1869.

Per a més informació, podeu consultar els continguts del 150è aniversari de la revista Nature.