El Mapa de la Recerca en Ciències Agroalimentàries 2017-2019 és un estudi de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), encarregat pel Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu d’aquest treball és analitzar l’activitat, visibilitat, excel·lència i cooperació de la producció bibliogràfica catalana en ciències agroalimentàries publicada entre 2017 i 2019, així com detectar les àrees de fortalesa de Catalunya en aquest àmbit. El document constata que la recerca en ciències agroalimentàries a Catalunya representa un 19,2 % del conjunt de la producció científica catalana.
L’estudi confirma que la recerca en ciències agroalimentàries és activa, obté un impacte superior a la referència mundial i assoleix fites destacables d’excel·lència científica amb elevades taxes de col·laboració internacional. La font d’informació que s’utilitza és la Web of Science (WoS) i s’han seleccionat documents citables com articles, resums i actes de congressos.
Segons els resultats principals de l’informe, a l’Estat espanyol s’identifiquen 41.213 documents en ciències agroalimentàries entre els anys 2017 i 2019. En conjunt, obtenen un impacte d’un 6 % superior a la referència mundial. D’altra banda, un 60 % dels documents en aquest àmbit es publiquen en col·laboració internacional. Val a dir que la producció en ciències agroalimentàries creix un 7 % de mitjana a Espanya, amb la qual cosa es quadruplica la taxa observada en el període 2012-2016. Per volum de publicacions, Madrid, Catalunya i Andalusia es situen a les 3 primeres posicions, resultats també observats en aquest mateix període.
La producció en ciències agroalimentàries a Catalunya creix un 4 % entre el 2017 i el 2019, i en conjunt representa el 19,2 % del total de les comunitats autònomes, 3 punts més que en el període 2012-2016. El total de treballs publicats amb la participació d’investigadors a Catalunya és de 9.510. Per sectors institucionals, les universitats tenen el lideratge de l’autoria dels documents amb un 54 %, seguides pels organismes públics de recerca (30,61 %), el sector sanitari (15,01 %), l’administració pública (2,19 %) i finalment, les empreses (1,52 %). L’impacte aconseguit per aquests treballs es situa un 12 % per damunt de la referència mundial, amb la qual cosa es manté el valor observat en el quinquenni 2012-2016. Val a dir que entre el 2017 i el 2019 s’incrementa la col·laboració internacional fins arribar al 65 % dels treballs, 11 punts més que en l’estudi previ.
En global, les principals disciplines considerades nucli de ciències agroalimentàries per volum de publicacions són: nutrició i dietètica, tecnologies dels aliments, recerca vegetal, recerca ambiental i veterinària. D’altra banda, també s’hi inclou la pesca que presenta més treballs altament citats, probablement perquè té el percentatge de col·laboració internacional més elevat.
Pel que fa a la col·laboració entre comunitats autònomes, s’observa novament un patró dominat per la proximitat, on per exemple Catalunya interacciona amb major intensitat amb les Illes Balears, el País Valencià i Aragó. De la mateixa manera que a l’estudi previ, la interacció entre les comunitats autònomes amb major producció (Madrid, Catalunya i Andalusia) produeix més treballs, subconjunt al qual s’afegeix el País Valencià.
Per a més informació detallada, podeu consultar l’estudi Mapa de la Recerca en Ciències Agroalimentàries 2017-2019 al lloc web de la FCRI.