El projecte solidari La Marató de TV3, impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3, va dedicar l’edició del 2009 a les malalties minoritàries. En aquesta convocatòria es van presentar 287 projectes de recerca biomèdica dels quals se n’han finançat 20, en funció de la seva qualitat, metodologia i rellevància. La gestió de l’avaluació la va dur a terme l’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS), del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les malalties minoritàries, també conegudes com malalties rares o poc freqüents, són un grup de patologies ampli i molt divers, que pel seu elevat nombre –més de 7.000– i baixa incidència –cadascuna d’elles afecta 1 persona per cada 2.000 habitants–, resulten unes grans desconegudes. A Catalunya hi ha 400.000 persones afectades, les mateixes que pateixen diabetis. Es tracta, per tant, d’una gran minoria. La Marató 2009, en la tasca de sensibilització que du a terme, va recaptar un fons de 7.120.569 € dels quals 6.350.999 € es van distribuir entre 20 projectes de recerca d’aquest àmbit.

A l’apartat Recursos econòmics del portal web MERIDIÀ, podeu consultar les dades dels projectes de recerca concedits per la Marató des de l’any 1996 a les entitats de recerca de Catalunya, Illes Balears i País Valencià. L’informe “Projectes de recerca de la Fundació la Marató de TV3, per tipus d’entitat de recerca” ha estat actualitzat recentment amb les dades de l’edició 2009. Així mateix, podeu accedir a l’entrada de l’11 de febrer de 2010.