El consorci internacional de finançament de la investigació cOAlition S ha desenvolupat la Journal Checker Tool (JCT), un motor de cerca que ofereix consells clars als investigadors sobre com poden complir la política d’accés obert del Pla S. L’objectiu és accelerar la transició cap a un sistema de publicació acadèmica que es caracteritzi per un accés en línia de revistes científiques immediat i gratuït. Així mateix per una reutilització de les publicacions de recerca sense restriccions.

El Pla S és una iniciativa per a les publicacions en accés obert que es va llançar al setembre del 2018, amb el suport de cOAlition S i la Comissió Europea (CE). El pla requereix que, a partir del 2021, totes les publicacions científiques resultants de la investigació finançada amb ajuts públics o privats, s’hagin de publicar en revistes o plataformes d’accés obert o estar disponibles immediatament a través de dipòsits d’accés obert sense embargament.

Actualment es pot consultar la versió beta del JCT. Aquesta fase de prova permet als usuaris familiaritzar-se amb l’eina i proporcionar comentaris, de manera que es pugui preparar l’eina abans de la implementació del Pla S. El motor de cerca permet a l’autor introduir la revista on vol publicar el seu article, el nom d’una entitat finançadora i la institució en què està afiliat. La combinació d’aquestes dades produeix instantàniament un resultat que permet a l’usuari veure si la seva elecció ofereix alguna via per al compliment del Pla S. Hi ha tres rutes per complir amb aquest pla: a través de revistes i plataformes d’accés totalment obert, mitjançant l’autoarxiu (ja sigui a través de la pròpia política dels editors o de la Rights Retention Strategy (RRS) o mitjançant acords transformadors.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web del JCT així com el cOAlition S.