La Fundació La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio financen 43 projectes de recerca biomèdica d’excel·lència en càncer amb els 15 milions d’euros recaptats en l’edició 2018 del programa. Aquesta xifra és la inversió anual en recerca més gran de la seva història. S’hi van presentar 192 projectes, avaluats per 149 científics d’àmbit internacional especialistes en aquesta matèria en funció de la seva qualitat, metodologia i rellevància. La gestió de l’avaluació la duu a terme l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut.

Les cèl·lules del nostre cos creixen i es divideixen per formar cèl·lules noves, que substitueixen les que es moren. Aquest cicle, però, de vegades s’altera i les cèl·lules no moren quan ho haurien de fer i creixen de forma invasiva sense els controls biològics normals del cos humà. És un procés que s’anomena càncer. Aquesta malaltia és la primera causa de mort a Catalunya entre els homes, i la segona, entre les dones. Cada dia moren 28 persones de càncer, és a dir, més de 10.000 a l’any.

Els 96 equips de recerca finançats treballaran durant els pròxims tres anys per trobar respostes al càncer. Tot i els grans avenços aconseguits els últims anys, continua tenint una incidència molt alta: un de cada dos homes i una de cada tres dones en tindran al llarg de la seva vida. El conjunt de 43 projectes en càncer són coordinats entre dues o més institucions de recerca.

En 27 anys de trajectòria, La Marató de TV3 ha impulsat 872 projectes de recerca que han aportat avenços notables en la salut del conjunt de la societat.  Enguany, La Marató 2019 es farà el diumenge 15 de desembre amb l’objectiu d’impulsar la recerca en malalties minoritàries.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de la Fundació La Marató de TV3.