Fundació "la Caixa"La Fundació Bancària ”la Caixa” impulsa projectes capdavanters en recerca multidisciplinària per incidir en el benestar social. Al llarg de tres dècades, la institució ha destinat més de 500 milions d’euros a formació, recerca i innovació, fomentant un ecosistema global que va del laboratori a la societat. Les seves línies d’actuació són: les beques de postdoctorat, per impulsar el talent investigador; suport a projectes d’excel·lència de recerca en biomedicina i salut, i el programa CaixaImpulse, per traslladar els resultats de la recerca biomèdica a la societat.

Des de l’any 2015, la Fundació Bancària ”la Caixa” i Caixa Capital Risc col·laboren en el desenvolupament del programa CaixaImpulse, que té per objectiu impulsar la transferència tecnològica per generar valor en la societat. Aquest programa també té un paper significatiu en establir ponts entre la recerca biomèdica i l’emprenedoria. També hi col·labora EIT Health, el consorci europeu líder en innovació en biomedicina.

En cinc anys, s’han destinat 10,6 milions d’euros (M€) a impulsar 102 projectes, dels quals 23, s’han convertit en empreses derivades (spin-off). Les iniciatives procedeixen de centres de Catalunya, Madrid, Navarra o les Illes Balears, així com Portugal.

Aquests 23 projectes de recerca i innovació biomèdica s’enfoquen a resoldre grans reptes de la salut, com ara l’ús de la intel·ligència artificial per a trastorns neurològics, la utilització d’una teràpia de localització cutània per a la psoriasi, l’ús de microones per detectar errors en stents implantats en pacients amb ictus o l’ús d’una diana contra la metàstasi de càncer de pulmó, entre d’altres.

D’altra banda, el programa de projectes de recerca en salut de la Fundació Bancària ”la Caixa” impulsa iniciatives per fer front a la lluita contra les malalties que tenen un impacte més gran al món, com ara les cardiovasculars, neurològiques, infeccioses i oncològiques. En total, des de l’inici del programa el 2017, l’entitat ha destinat prop de 50 M€ a 75 projectes innovadors i de gran impacte social.

Els projectes són molt diversos i es centren en trobar nous marcadors contra l’ateroesclerosi, l’ús de la intel·ligència artificial per al tractament de la leucèmia, la utilització de la reprogramació cel·lular per reparar circuits sensorials del cervell o la identificació de nous gens per tractar el melanoma, entre d’altres.

Val a dir que en el marc de la convocatòria del 2020, l’entitat ha seleccionat 25 projectes de recerca biomèdica d’excel·lència de tot l’Estat espanyol i Portugal. Del conjunt de projectes finançats amb 18 M€, 10 corresponen a entitats catalanes i 1, a una entitat valenciana. Les entitats participants en projectes d’oncologia són: el Centre de Regulació Genòmica (CRG); l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL); i l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC). Pel que fa a les iniciatives en neurociències hi participen: l’Institut de Neurociències (UMH-CSIC); l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona); i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Finalment, en malalties cardiovasculars i metabòliques relacionades, s’han seleccionat projectes del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), i en malalties infeccioses, l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron (VHIR).

Per a més informació podeu consultar el programa CaixaImpulse i el programa de projectes de recerca en salut de la Fundació Bancària ”la Caixa”.