El programa The Collider, la iniciativa pionera de transferència de tecnologia promoguda per la Fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), ha publicat el primer informe sobre la transferència de tecnologia i l’empresa. L’estudi conclou que calen noves polítiques d’R+D a Espanya i situa el tech transfer com una oportunitat econòmica i social per créixer en innovació i competitivitat.

L’informe constata que el pressupost públic destinat a activitats d’R+D+I l’any 2017, augmenta per tercer any consecutiu fins a 14.063,4 milions d’euros (1,21 % del PIB). No obstant, aquesta xifra està allunyada de les dades de 2008 (14.701,3 M€, 1,35 % del PIB) i l’objectiu marcat per la Unió Europea (UE) és arribar al 2 % del PIB al 2020.

L’estudi destaca que Espanya és el 12è país del món en producció científica amb 96.517 publicacions l’any 2018. També és el tercer país que capta més talent europeu i que té un dels ecosistemes emprenedors més potents d’Europa (amb Barcelona i Madrid com a 6è i 5è hubs europeus per nombre d’start-ups). A més, 8 institucions espanyoles concentren el 10 % del total de patents sol·licitades a Europa. Tot i això té moltes dificultats a l’hora de transformar la investigació científica en innovació que arribi al mercat en forma de productes o serveis.

En l’informe també s’identifiquen els quatre sectors clau on una bona estratègia de transferència de tecnologia pot ser un catalitzador de disrupció i innovació: salut i benestar, utilities, mobilitat i indústria 4.0. Així mateix, s’inclouen propostes per millorar la transferència tecnològica com la col·laboració plena entre l’empresa per una banda i universitats i centres d’investigació per una altra. D’altra banda, la d’impulsar una actitud emprenedora en universitats i centres d’investigació, incloent la visió de mercat. També la d’incrementar el suport de l’administració pública per afavorir la innovació empresarial i la recerca amb polítiques d’innovació estables.

Per a més informació podeu consultar l’informe, en les versions castellana i anglesa, al lloc web The Collider.