Science with and for Society (en endavant SwafS) és una iniciativa de la Comissió Europea (CE) que forma part del programa Horizon 2020. El seu objectiu és construir una cooperació eficaç entre la ciència i la societat, per a captar nous talents per a la ciència i per aparellar l’excel·lència científica amb la consciència social i la responsabilitat.

Recentment la CE ha publicat l’informe Science with and for Society in Horizon 2020: achievements and recommendations for Horizon Europe. L’objectiu és donar a conèixer els resultats d’aquesta iniciativa  per a donar suport en la implementació del futur programa Horizon Europe.

L’informe constata que el programa Horizon 2020 ha destinat un pressupost de 462 milions d’euros a la iniciativa SwafS, i s’han presentat gairebé 2.000 propostes a les convocatòries anuals (2014-2019). Els projectes solen estar formats per grans consorcis amb una mitjana d’11 socis i solen funcionar durant uns 3 anys. Així mateix, analitza les 8 àrees temàtiques de recerca de SwafS: ètica i integritat de la recerca; educació científica; carreres en ciència; igualtat de gènere; canvis institucionals cap a una investigació i innovació responsables (RRI d’acord amb les sigles en anglès); ciència ciutadana i compromís ciutadà; accés obert a publicacions i dades; i finalment, comunicació científica.

L’estudi conclou que una de les maneres clau de treballar per aconseguir els objectius de la iniciativa SwafS i garantir-ne el seu impacte és la implementació de canvis institucionals en els beneficiaris. Els pioners dels canvis institucionals són els projectes dedicats a la implementació de plans d’igualtat de gènere. En aquest sentit cal aprofitar les sinergies entre recerca, innovació i educació per a dur a terme aquesta transformació institucional.

Per a més informació, podeu consultar l’informe Science with and for Society in Horizon 2020: achievements and recommendations for Horizon Europe publicat per la CE.