La Comissió Europea (CE) ha publicat l’informe Science, Research and Innovation Performance of the EU (2018). Aquest informe analitza el rol d’Europa en ciència, recerca i innovació, així com els factors que impulsen aquesta actuació en un context global. L’estudi mostra que Europa té una oportunitat única de liderar una innovació puntera en diversos àmbits de la tecnologia com la fabricació digital, la genòmica, la intel·ligència artificial i la internet de les coses.

L’informe presenta anàlisis empíriques que mostren que actualment Europa es beneficia dels seus punts forts però també s’enfronta a debilitats que ha d’abordar. L’estudi constata que Europa és el productor més gran del món de coneixements científics d’alta qualitat, però tot i això, el seu rendiment en innovació es troba molt per sota del seu potencial (és la coneguda “paradoxa europea”). En aquest sentit, la Unió Europea (UE) inverteix al voltant del 2 % del seu Producte Interior Brut (PIB) en R+D mentre que els Estats Units (EUA), el Japó i Corea del Sud inverteixen el 2,8 %, el 3,3 % i el 4,2 %, respectivament. La Xina, amb el 2,1 %, també ha superat recentment la UE.

L’estudi conclou que la UE és líder mundial en l’excel·lència científica i necessita convertir aquest lideratge en una innovació i emprenedoria amb més impacte. A més, ha d’assegurar que tota la societat contribueixi i es beneficiï de la innovació. La dinàmica canviant en la innovació significa que Europa ha de renovar les seves polítiques i donar un major suport a l’augment d’innovacions punteres que creïn nous mercats.

Per a més informació detallada podeu consultar l’informe Science, Research and Innovation Performance of the EU (2018) al lloc web de la CE.