ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) ha publicat l’informe Les tecnologies quàntiques a Catalunya (2019). L’estudi constata que des de l’any 2017, el creixement de tecnologies quàntiques ha experimentat un augment de més del 350 % a escala mundial.

Que són les tecnologies quàntiques? Es tracta de tecnologies emergents, en constant evolució, que es basen en la creació, manipulació i mesura dels estats quàntics de la matèria, és a dir, en les interaccions de partícules a escala microscòpica. Aquesta tecnologia comportarà implicacions al teixit empresarial en àmbits com els ordinadors, les telecomunicacions, el disseny de fàrmacs, la logística o la diagnosi mèdica.

Pel que fa a Catalunya, l’informe mostra que les tecnologies quàntiques es troben en fase de desenvolupament. Tot i això, es tracta d’un ecosistema en fase de creixement integrat per centres de recerca, grans empreses de telecomunicacions i startups. Val a dir que Catalunya té una presència destacada, a través de diversos projectes de l’ICFO, en la iniciativa europea Quantum Flagship del programa Horizon 2020. Aquesta iniciativa vol posicionar el continent al capdavant de la segona revolució quàntica.

D’altra banda, es destaquen altres centres de recerca i tecnològics catalans que desenvolupen aquestes tecnologies: Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS); Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC); Fundació I2CAT; Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2); Institut de Física d’Altes Energies (IFAE); Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Universitat de Barcelona (UB) i Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

A escala global, les regions principals en l’aplicació i el desenvolupament d’aquestes tecnologies són els EUA, Europa, la Xina, el Japó, Canadà, Corea i Austràlia, entre d’altres. Les seves aplicacions pràctiques permeten resoldre problemes complexes en l’àmbit del big data o la intel·ligència artificial així com la generació de noves aplicacions en la diagnosi mèdica o l’enginyeria civil.

Per a més informació, podeu consultar l’informe Les tecnologies quàntiques a Catalunya (2019) en català i en anglès al lloc web d’ACCIÓ.