El Programa Marc de finançament Horizon Europe, impulsat per la Comissió Europea (CE), invertirà 97.900 milions d’euros en R+D+I en el període 2021-2027. La iniciativa, que substituirà l’actual programa marc Horizon 2020, aglutinarà en un únic programa tot el finançament de les activitats de recerca i innovació de la Unió Europea (UE). Aquest programa vol fomentar la cooperació entre els equips de recerca de tots els països i disciplines que són vitals per aconseguir descobriments innovadors.

El programa Horizon Europe s’ha dissenyat al voltant de tres pilars:

1. Ciència oberta: Donar suport als investigadors a través de beques i intercanvis, així com finançar projectes definits i impulsats pels mateixos investigadors, a través de l’European Research Council (ERC) i les Marie-Skłodowska-Curie Actions.

2. Reptes globals: Donar suport directament a la recerca relacionada amb els reptes de la societat, establint objectius ambiciosos en temes que ens preocupen diàriament, com ara la lluita contra el càncer, la mobilitat neta i els oceans lliures de plàstic. El lideratge industrial serà destacat dins d’aquest pilar i al llarg de tot el programa.

3. Innovació oberta: Impulsar Europa com a un líder en innovació en la creació de mercat. En aquest sentit, l’European Innovation Council pilot (EIC pilot) facilitarà el desenvolupament de tecnologies d’alt potencial i d’empreses innovadores.

D’altra banda, el nou programa Horizon Europe emprendrà iniciatives com l’InvestEU, per al finançament públic i privat en forma de préstecs, garanties, accions i altres instruments basats ​​en el mercat. D’altres com la EU Cohesion Policy tindrà un major enfocament en les estratègies d’innovació i especialització intel·ligent. Així mateix, el Digital Europe Programme impulsarà les inversions de primera línia en informàtica i de dades d’alt rendiment, la intel·ligència artificial, la ciberseguretat i habilitats digitals avançades. El programa també reduirà la burocràcia gràcies a la simplificació de les normes i procediments.

Per a més informació podeu consultar el lloc web del programa Horizon Europe de la Comissió Europea (CE).