Els projectes de recerca Graphene Flagship (estudi i aplicacions del nanomaterial grafé) i l’Human Brain Project (simulació del cervell humà per supercomputació) han obtingut un finançament especial de la Comissió Europea (CE), dins del programa d’iniciatives Future and Emerging Technologies (FET) Flagships. Cada un d’ells rebrà 500 milions d’euros en dos anys, una de les dotacions més importants en el camp de la investigació. A cada iniciativa hi participen almenys 15 estats membres de la Unió Europea (UE) i gairebé 200 instituts de recerca, entre els quals hi participen de forma destacada entitats catalanes i valencianes.

Les FET Flagships són iniciatives de recerca que tenen com a objectiu proporcionar una base sòlida i àmplia per a la futura innovació tecnològica. En aquest marc, el projecte Graphene Flagship, liderat des de la Chalmers University of Technology, investigarà i explotarà les propietats úniques d’un material revolucionari basat en el carboni. El projecte compta amb la participació de les següents entitats dels territoris de llengua i cultura catalana:
Centre Català del Plàstic (CCP)
Centre d’Investigació en Nanociència i Nanotecnologia (CIN2)
Institut Català de Nanotecnologia (ICN)
Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC)
Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC)
Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)
Institut de Microelectrònica de Barcelona-Centre Nacional de Microelectrònica (IMB-CNM, CSIC)
Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona)
Institut Tecnològic Asociación de Investigación de la Industria del Juguete, Conexas y Afines (AIJU)
Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS)
Parc Científic de Barcelona (PCB)
Universitat d’Alacant (UA)
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Universitat de Barcelona (UB)
Universitat de València (UV)
Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
Universitat Politècnica de València (UPV)

D’altra banda, la iniciativa Human Brain, vol explorar el funcionament del cervell humà i desenvolupar un tractament personalitzat de les malalties neurològiques. El projecte està liderat per l’École Polytéchnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i hi col·laboren el Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS); l’Institut de Neurociències (IN, UMH-CSIC); l’IRB Barcelona; la Universitat Pompeu Fabra (UPF); i la UB.

Per a més informació de les dues iniciatives podeu consultar el lloc web del programa FET Flagships.