Global Innovation Index 2021La World Intellectual Property Organization (WIPO) ha presentat la nova edició del Global Innovation Index (GII), corresponent a l’any 2021. Aquest informe proveeix noves dades i anàlisi sobre l’estat i les tendències més recents de la innovació a escala global, a més de comparar el rendiment de l’ecosistema d’innovació de 132 països.

L’edició actual de l’índex analitza la situació de la innovació a partir de 81 indicadors que exploren les dimensions següents: entorn institucional; capital humà i recerca; infraestructures; mercat; negocis; producció de coneixement i tecnologia; i, per últim, creativitat.

Naturalment, aquesta edició també valora l’impacte de la pandèmia de la COVID-19. Així, l’àmbit de la innovació ha demostrat una gran resiliència durant la pandèmia, si bé hi ha variacions importants entre regions i sectors d’activitat. Malgrat el context desfavorable, els principals indicadors han seguit creixent l’any 2020: la publicació científica (+7,6 %); la despesa en R+D (+10 % en els principals inversors corporatius en R+D); les sol·licituds de propietat intel·lectual (+3,5 % en patents internacionals); i els acords de capital risc (+5,8 %).

En relació amb la geografia de la innovació, Suïssa, Suècia, els Estats Units d’Amèrica, el Regne Unit i Corea del Sud ocupen les cinc primeres posicions. Pel que fa a l’Estat espanyol, se situa a la posició 30 (19 a Europa i 29 als països més desenvolupats) i manté la posició de l’edició anterior.

Algunes economies de renda mitjana estan canviant el panorama global de la innovació i s’incorporen a les 50 primeres posicions, encapçalades per la Xina (12a posició global). A més, diverses economies en desenvolupament (per exemple, l’Índia o el Vietnam) han obtingut un rendiment per damunt de les expectatives en matèria d’innovació en relació amb el seu nivell de desenvolupament econòmic.

A la vegada, nous clústers de ciència (publicacions) i tecnologia (patents internacionals) estan emergint en el panorama global, sobretot a la Xina, l’Índia i Turquia. Ara bé, la majoria de clústers estan concentrats a un grup selecte de països: els Estats Units d’Amèrica (24); la Xina (19); Alemanya (9); i el Japó (5).

L’Estat espanyol compta amb dos clústers (Barcelona i Madrid), que baixen una posició respecte a l’any passat (Madrid, 46; Barcelona, 47). Ambdues ciutats destaquen més pels indicadors de publicacions científiques que pels de patents. A més, en relació amb el rànquing d’intensitat en ciència i tecnologia per població, Barcelona baixa fins al lloc 63 i Madrid, al 76.

Per a més informació, podeu consultar el Global Innovation Index (GII 2021) de la WIPO, així com altres entrades sobre innovació publicades per l’Observatori de la Recerca (OR-IEC).