RECOLECTA és una plataforma que agrupa els repositoris científics espanyols on es publiquen i dipositen resultats de la investigació en accés obert. Es crea any 2007 fruit de la col·laboració entre la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i la Red de Bibliotecas Universitarias (REBIUN) de la Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas (CRUE). Recentment, s’ha millorat el disseny, el contingut i les funcionalitats amb l’objectiu d’optimitzar l’experiència de navegació dels seus usuaris: gestors de repositoris, administradors de recursos, investigadors i gestors públics.

Els objectius d’aquesta plataforma són: impulsar i coordinar la infraestructura nacional de repositoris científics digitals d’accés obert i garantir que siguin interoperables segons els estàndards de la comunitat mundial; promoure, donar suport i facilitar l’adopció de l’accés obert per tots els investigadors de les universitats i centres d’R+D espanyols; i, finalment, donar major visibilitat nacional i internacional als resultats de la recerca que es realitza a Espanya.

En total, RECOLECTA inclou 138 repositoris recol·lectats, 82 dels quals són institucionals. La gran majoria corresponen a universitats i organismes públics de recerca, i 24 són dels territoris de llengua i cultura catalanes: 15 de Catalunya, 8 del País Valencià i 1 de les Illes Balears. A més, proporciona accés a més de dos milions de documents en accés obert, 29.000 dels quals tenen un identificador ORCID associat. Els documents estan publicats en més de 50 idiomes.

Entre les principals novetats destaca l’actualització del programari DNet, que permet una major automatització, un increment en la rapidesa de recol·lecció i gestió de continguts i una millora en la visualització dels resultats a través del nou cercador, ubicat a la pàgina principal. També s’inclouen nous filtres de cerca perquè investigadors i gestors mantinguin una millor interacció amb la informació recollida.

Per a més informació, podeu accedir al lloc web de RECOLECTA.