ERCL’European Research Council (ERC) ha resolt la convocatòria 2012 del programa Starting Grants, amb un import total de 800 milions d’euros (M€) destinats a 536 projectes. Com va succeir a les quatre convocatòries anteriors, Catalunya s’ha situat al capdavant de l’Estat espanyol, ja que ha rebut 14 (48,3%) dels 29 projectes atorgats a joves investigadors espanyols. A més, el País Valencià n’ha obtingut 4, fet que el situa al mateix nivell que Madrid (4) i per sobre de Andalusia (3), País Basc (2), Aragó (1) i Galícia (1).

El programa Starting Grants està adreçada als millors joves investigadors (37 anys de mitjana d’edat)  per desenvolupar les millors idees en les fronteres del coneixement actual, a més de constituir els seus propis equips de recerca, amb més de 3.000 científics. Els beneficiaris d’aquests ajuts d’excel·lència reben un màxim de 2 M€ per desenvolupar projectes de fins a 5 anys de durada. Els 536 investigadors (un 24% són dones) representen a  41 nacionalitats diferents que treballen a 220 institucions de 21 països europeus.

Catalunya ha obtingut 14 ERC Starting Grants 2012, concretament 7 en el camp de Physical Sciences & Engineering (PE), 5 en Life Sciences (SH) i 2 en Social Sciences & Humanities (SH). Per la seva banda, el País Valencià n’ha rebut 3 en LS i 1 en PE.

Des de l’any 2007, Espanya ha obtingut 120 ERC Starting Grants, dels quals 56 es concentren a Catalunya (46,7%) i 9 al País Valencià (7,5%). Per institucions dels territoris de llengua i cultura catalanes, la distribució de la convocatòria 2012 és el següent:
Centre de Regulació Genòmica (CRG): 4 projectes
Universitat de Barcelona (UB): 3 projectes
Institut de Neurociències d’Alacant (IN, CSIC-UA): 2 projectes
Universitat Pompeu Fabra (UPF): 2 projectes
Centre d’Investigació en Nanociència i Nanotecnologia (CIN2, CSIC-ICN): 1 projecte
Institut de Ciències de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC): 1 projecte
Institut de Ciències Fotòniques (ICFO): 1 projectes
Institut Català de Nanotecnologia (ICN): 1 projecte
Parc Científic de Barcelona (PCB): 1 projectes
Universitat de València (UV): 1 projecte
Universitat Politècnica de València (UPV): 1 projecte

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’ERC, així com les entrades sobre aquest tema publicades al blog.