CataloniaBio & HealthTech i Biocat, amb la col·laboració d’EY, han publicat l’Estudi d’inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya 2020, el qual proporciona una anàlisi exhaustiva de les principals tendències en finançament de l’R+D i col·laboracions entre els diferents agents del sector al llarg del 2019. L’informe facilita una comparativa del creixement de la inversió a la BioRegió de Catalunya i pretén donar suport en la presa de decisions estratègiques per assolir els nous reptes del sector de les ciències de la vida i la salut. En aquest context, les activitats que es desenvolupen en R+D i innovació per universitats, centres de recerca, hospitals i empreses tenen un paper fonamental.

Segons l’estudi, l’any 2019 és positiu en termes de finançament, amb un capital recaptat a Catalunya de 112 milions d’euros. Tot i això es percep com un període d’impàs abans de consolidar les xifres d’inversió rècord previstes l’any 2020. Val a dir que la BioRegió atrau cada cop més inversors no especialitzats i la presència d’inversors internacionals continua creixent segons la tendència dels darrers anys. En aquest context, el principal repte és consolidar el flux financer, demostrant els rendiments de les empreses més madures del sector.

Les empreses amb seu a Catalunya esperen tenir un creixement significatiu en els propers anys en termes de canalització i llançament de productes al mercat. Aquestes empreses han continuat invertint activament en la BioRegió, que ha demostrat tenir capacitats d’R+D d’alta qualitat. Any rere any, hi ha un nombre creixent de col·laboracions en R+D i acords de llicència, així com una tendència creixent en l’activitat de comercialització. Paral·lelament, els inversors i empreses basades en la Bioregió també mostren un major interès en els mercats internacionals.

La interrupció de la pandèmia COVID-19 ha afectat la indústria de la BioRegió, alhora que ha reforçat el sector català actuant com a accelerador en el desenvolupament d’àmbits clau, com la salut digital. Tot i que el futur és incert i difícil de predir, el sector s’està posant en el punt de mira mundial i està mostrant signes positius de recuperació en molts aspectes. En aquest sentit, el mercat global i les previsions d’inversions per al 2020 indiquen que la indústria de les ciències de la vida continuarà creixent.

Per a més informació, podeu consultar l’Estudi d’inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya 2020.