BiocatBiocat és l’organització que impulsa l’ecosistema de la salut i les ciències de la vida a Catalunya i treballa per transformar la ciència i la tecnologia en creixement econòmic regional i en impacte social. Ara ha publicat un estudi breu sobre la situació dels assajos clínics a Catalunya, que demostra la bona posició del país en aquest àmbit. Les fonts de les dades són la Generalitat de Catalunya (a través del sistema UNEIX) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Els principals instituts de recerca sanitària catalans sumen més de 6.000 participacions actives en prop de 4.000 assajos clínics. Els centres catalans amb més participacions en assajos clínics són el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la Corporació Sanitària Parc Taulí i el Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona.

L’any 2017 es van iniciar a Catalunya més de 1.000 participacions en assajos. Aquesta xifra situa a Catalunya a la posició 16a en el rànquing mundial per nombre de participacions en assajos, i la 7a a nivell europeu. En nombre d’assajos per milió d’habitants, Catalunya ocupa la segona posició al món, només per darrere de Dinamarca i superant nacions com els Països Baixos o Suïssa.

La distribució per fases dels assajos clínics és la següent: l’11 % en Fase I; el 26 % en Fase II; el 40,3 % en Fase III; i, finalment, el 17,4 % en Fase IV. Per camp d’actuació, el 37,3 % dels assajos clínics que es fan a Catalunya són en oncologia, seguits per les teràpies per a malalties de la sang i immunitàries (9,9 %), el sistema circulatori (8,1 %), les malalties infeccioses (5,8 %) i el sistema digestiu (5,4 %).

A Catalunya, els estudis clínics han demostrat aportar beneficis als ciutadans, tot permetent l’accés a la innovació farmacèutica, i contribuir també a la sostenibilitat del sistema sanitari. Per exemple, el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus estima que l’any 2018 s’ha estalviat prop de 26 milions d’euros en medicació oncològica gràcies a la inclusió de pacients en assajos clínics.

Per a més informació, podeu consultar l’estudi breu sobre la situació dels assajos clínics a Catalunya de Biocat.