ERCL’European Research Council (ERC) ha publicat la resolució de la convocatòria 2018 dels ajuts ERC Synergy Grants, amb un pressupost global de 250 milions d’euros per a 27 projectes amb 88 investigadors principals (només un 15% són dones). La taxa d’èxit s’ha situat en el 9% de les 259 propostes presentades i s’estima la creació d’uns 700 llocs de treball per a investigadors i altre personal de suport. Un dels 27 projectes finançats està coordinat per dos investigadors principals del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i dos de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

La majoria dels projectes reuneixen a investigadors de diferents camps de la ciència per portar a terme projectes interdisciplinaris i, a més, 16 dels 27 projectes compten amb institucions de dos països com a mínim. En les propostes finançades hi participen 63 universitats i centres de recerca de 17 països de l’European Research Area (ERA).

L’objectiu d’aquests ajuts és donar suport durant 6 anys a projectes de recerca en equip i a la frontera del coneixement. Els beneficiaris d’aquests ajuts han de demostrar les habilitats complementàries per investigar en equip. En darrer terme es tracta d’impulsar les sinergies, les complementarietats i els valors afegits que poden generar progressos que serien impossibles d’assolir si els investigadors treballessin de forma independent. Es requereix el lideratge de 2, 3 o 4 investigadors principals i el finançament màxim per un projecte pot arribar als 10 milions d’euros, amb un finançament addicional de 4 milions d’euros per cobrir despeses extraordinàries (trasllat a Europa, compra de gran equipament o accés a grans infraestructures).

Des de l’any 2012, en les 3 convocatòries dels ajuts ERC Synergy Grants8 investigadors principals de centres catalans han participat en 3 projectes finançats (un 5,9% del total), i han obtingut un finançament de gairebé 40 milions d’euros. Tots aquests investigadors pertanyen a centres CERCA.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’ERC.