
«Newton after William Blake» (British Library), per Eduardo Paolozzi. Font: Chris Beckett.
El suport a la recerca científica és una de les funcions bàsiques de les biblioteques universitàries. En aquest sentit, les biblioteques s’encarreguen de proveir accés a documents i fonts d’informació per als seus investigadors, a partir de la selecció de recursos bibliogràfics i d’instruments de cerca, ja sigui físicament o mitjançant suports electrònics. La creació del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC), ara integrat en el nou Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), ha contribuït de forma decisiva a la gestió eficient de grans col·leccions digitals i de serveis d’obtenció de documents.
Ara bé, en els darrers anys les biblioteques universitàries han anat desenvolupant serveis especialitzats en el suport a la recerca per donar resposta a una demanda en creixement constant. És a dir, més enllà de la gestió de recursos d’informació (catàlegs, bases de dades científiques, dipòsits digitals, etc.), cal demanar-se: quins serveis faciliten les biblioteques als investigadors? En darrer terme, es tracta de reivindicar la seva participació activa en la generació i transmissió de coneixement científic.
La revisió dels llocs web de les biblioteques universitàries de Catalunya permet entreveure una orientació general cap a donar suport, informar i assessorar sobre temes relacionats amb l’edició, publicació i difusió de la producció científica. Així es poden detectar els següents grups de serveis dirigits a la comunitat científica:
a) Serveis d’informació per respondre consultes especialitzades.
b) Materials i enllaços web sobre redacció de textos, edició, publicació, etc.
c) Gestió bibliogràfica, programes informàtics i estils de citació.
d) Edició i publicació digital de revistes, tesis doctorals i altres documents a portals web, dipòsits digitals i bases de dades institucionals d’investigació.
e) Criteris i recomanacions de normalització, sobretot pel que fa al registre i identificació d’autors (per exemple, ORCID), obres (Dipòsit Legal, ISBN, ISSN, DOI, etc.) i afiliacions institucionals.
f) Avaluació de publicacions, principalment de revistes científiques (índexs, indicadors i normatives).
g) Estudis bibliomètrics per institucions i/o àrees de coneixement.
h) Suport a acreditacions, sexennis i trams de recerca del professorat a les diverses agències d’avaluació.
i) Gestió de la propietat intel·lectual i drets d’autor, publicacions en accés obert, llicències Creative Commons i prevenció del plagi.
A continuació podeu accedir als apartats de suport a la recerca de les biblioteques de les universitats de Catalunya, on es poden constatar unes potencialitats enormes per als investigadors catalans:
– Universitat Abat Oliba (UAO). Biblioteca: Suport a la recerca
– Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Servei de Biblioteques: Professors
– Universitat de Barcelona (UB). Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI): Suport a la Recerca
– Universitat de Girona (UdG): Biblioteca
– Universitat de Lleida (UdL). Servei de Biblioteca i Documentació: Suport a la recerca
– Universitat de Vic (UVic). Biblioteca: Docents i Personal d’Administració i Serveis
– Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Biblioteca: Suport a la recerca
– Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Biblioteca: Suport a la recerca
– Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Bibliotècnica: Suport a la recerca
– Universitat Pompeu Fabra (UPF). Biblioteca i TIC · CRAI: Suport a la recerca i a la publicació científica
– Universitat Ramon Llull (URL): Biblioteques
– Universitat Rovira i Virgili (URV). Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI): Servei de suport a l’investigador
Per ampliar la informació, podeu deixar els vostres comentaris i consultar altres entrades sobre biblioteques publicades a aquest blog.
Gràcies per aquesta aportació sobre l’estat de les biblioteques universitàries en relació als serveis de recerca. És un tema en el que totes les biblioteques acadèmiques hi estem treballant.
Un breu comentari, l’enllaç als serveis de suport a la recerca de la UOC té una URL de la pàgina antiga, ja fa mesos que es pot consultar el nou web de la biblioteca (http://beta.biblioteca.uoc.edu/) i el nou espai dedicat al suport a la recerca: http://beta.biblioteca.uoc.edu/app/bibweb/?q=ca/recerca
Gràcies i salutacions!
Benvolguda Mireia,
Moltes gràcies pel teu comentari. L’enllaç ja està modificat.
Ben cordialment,
Llorenç Arguimbau (OR-IEC)
Gràcies pel post. Posa en evidència una tendència i, a la vegada, la necessitat de coordinar esforços, de sumar. Per exemple, iniciatives conjuntes per gestionar els drets d’autor en relació a l’autoarxiu en OA ; o una eina conjunta per a l’avaluació de la recerca ; etc.
L’experiència conjunta amb els gestors bibliogràfics o la implantació futura d’ORCID per part del Portal de la Recerca ja ens haurien de marcar el camí.
A tall d’exemple, una inciativa de la UAB que podria ser fer-se més àmplia:
http://www.bib.uab.cat/human/acreditacions/planes/publiques/index.php
Tomàs Fabregat
UAB