L’Startup Genome i el Global Entrepreneurship Network (GEN) han publicat l’informe The Global Startup Ecosystem Report (GSER 2021). L’informe recull dades de més de tres milions d’empreses en 280 ecosistemes d’innovació i classifica els 140 ecosistemes d’startups més importants del món, amb desglossaments per continent i perspectives regionals, així com articles d’opinió i d’experts.

L’Startup Genome és una organització mundial d’assessorament de polítiques de recerca per als governs i associacions publicoprivades compromeses a accelerar l’èxit dels seus ecosistemes d’startups. D’altra banda, el Global Entrepreneurship Network (GEN) desenvolupa una sèrie de programes a 180 països destinats a facilitar l’inici d’un negoci.

L’informe destaca que tot i el context de pandèmia, els cinc principals ecosistemes mundials d’startups mantenen el seu lideratge, amb Silicon Valley en la primera posició, seguit per Nova York i Londres en segon lloc, per segon any consecutiu. Pequín i Boston les segueixen en els llocs quatre i cinc, respectivament. Val a dir que Amèrica del Nord segueix dominant la classificació mundial, ja que el 50 % dels 30 millors ecosistemes procedeixen d’aquesta regió, seguida d’Àsia, amb un 27 %, i Europa, amb un 17 % dels ecosistemes amb millors resultats a nivell global.

Pel que fa a la classificació dels 100 millors ecosistemes emergents (Rankings 2021: Top 100 Emerging Ecosystems), Bombai torna a ser l’ecosistema emergent número 1. L’any 2021 té un rendiment superior a la resta, en termes de rendiment, finançament, experiència i talent i experiència. Val a dir que en aquesta classificació, Barcelona es troba al lloc número 5 i Madrid al 8. Aquests ecosistemes es troben en fases primerenques de creixement de manera que s’ha adaptat la metodologia del rànquing per a reflectir-ho.

L’economia global de les startups s’estima en més de 3,8 bilions de dòlars com a resultat de la valoració dels ecosistemes, xifra superior al PIB individual de la majoria de les economies del G7, sense incloure el valor dels èxits anteriors al 2018. Actualment, hi ha 79 ecosistemes que generen més de 4.000 milions de dòlars en valor, la qual cosa suposa més del doble del nombre identificat l’any 2017. Val a dir que un total de 91 ecosistemes van crear unicorns el 2020. Una empresa unicorn és una empresa emergent d’alt contingut tecnològic que experimenta un creixement molt ràpid i que en poc temps aconsegueix tenir una valoració superior als 1.000 milions de dòlars.

Per a més informació, podeu consultar l’informe The Global Startup Ecosystem Report (GSER 2021) al lloc web de l’Startup Genome.