Amb l’objectiu d’acostar els clàssics de la ciència als lectors i d’incorporar nous referents intel·lectuals de la literatura impresa en català, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) divulga, per primera vegada, les obres cabdals del pensament científic. Darrerament, s’ha posat a l’abast l’òptica escrita per Johannes Kepler l’any 1604, i una selecció d’articles de Niels Bohr sobre física quàntica, que formen part de la col·lecció Clàssics de la Ciència. Gràcies a aquest projecte conjunt de la Secció de Ciències Biològiques i la Secció de Ciència i Tecnologia de l’IEC, es podran llegir en català, textos de referència que només es podien consultar en altres idiomes.

Paralipòmens a Vitel·lió. Els orígens de l’òptica moderna, de Kepler, i L’estructura i la filosofia dels àtoms, de Bohr, són dos dels volums que formen part de la col·lecció Clàssics de la Ciència, fruit d’un projecte conjunt de la Secció de Ciències Biològiques i la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC. L’objectiu de la col·lecció, que es posà en funcionament el 1999, pretén acostar els clàssics a un públic no necessàriament especialitzat en ciència, proporcionar instruments per a l’ensenyament universitari i ampliar els referents en llengua catalana de l’alta cultura científica.

La col·lecció ha publicat deu volums dels vint-i-sis que té previstos: La geometria, de Descartes; Escrits fonamentals sobre el segon principi de la termodinàmica, de Carnot, Clausius i Kelvin; De les revolucions de les orbes celestes, de Copèrnic; La teoria de la relativitat i altres textos; Discurs sobre els cataclismes del globus terraqüi, de Cuvier; Tractat elemental de química, de Lavoisier; Escrits científics i d’assaig, de Maxwell, la Filosofia zoològica, de Lamarck. Els llibres de Bohr i de Kepler són el novè i desè de la col·lecció, respectivament. Els volums no són simplement traduccions dels originals, sinó que també inclouen novetats que situen l’autor i l’obra en el context que els correspon.

Per obtenir informació més detallada dels volums, podeu consultar la portada del número de març, del Butlletí de l’IEC així com el Portal de publicacions, o bé, accedir al programa de recerca Textos clàssics de la ciència. D’altra banda, per a complementar aquest tema, l’entrada sobre les diverses iniciatives impulsen el coneixement de la història de la ciència, publicada el 23 de juliol de 2010 al Blog de l’OR-IEC, descriu les diverses iniciatives que es duen a terme entorn aquesta disciplina.