Sota el títol d’Acces vs. Importance. A global study assessing the importance of and ease of access to professional and acadèmic information, l’associació d’editors Publishing Research Consortium (PRC) publica un estudi en què investigadors de tot el món de disciplines diverses opinen que els articles de revista són el tipus d’informació més important pels seus treballs, i a més, creuen que accedir-hi és senzill.

Dels 3.800 investigadors que van participar en l’enquesta, un 93% troben que l’accés als articles és molt fàcil o bastant fàcil; val a dir que Espanya apareix entre els deu primers països en nombre de respostes (4% del total). D’altra banda, es considera que els conjunts de dades, els models de dades i els algoritmes són una tipologia d’informació important, però, difícil d’aconseguir.

Aquest treball és la continuació de l’estudi Access by UK small and medium-sized enterprises to professional and academic information, realitzat pel PRC en el marc del Regne Unit, que es va publicar el setembre del 2009. L’estudi més recent exposa el desglossament dels resultats per àrea geogràfica, disciplina, tipus d’institució, etc.  Els tipus d’informació analitzats, a banda d’articles i dades, són llibres, monografies, obres de referència, tesis, guies, patents,  actes de congressos, arxius, publicacions comercials, etc.  L’estudi s’ha dut a terme entre els investigadors que han publicat almenys un article en una de les 18.000 revistes revisades per experts.

El Publishing Research Consortium (PRC) és un grup que representa els editors i les associacions de suport a la recerca en comunicació científica. El seu objectiu és donar suport al treball científic i als programes de beques, per tal de promoure el paper de les publicacions i el seu impacte en la recerca i l’ensenyament. Podeu ampliar-ne la informació al lloc web del PRC, així com consultar els estudis i projectes publicats per la mateixa entitat.