Nature IndexNature Index és un rànquing bibliomètric d’institucions i països creat l’any 2014 per l’editorial Springer Nature. Aquest rànquing s’actualitza mensualment a partir de les publicacions d’un grup selecte de revistes. Les disciplines científiques representades són: química; física; ciències de la terra i mediambientals; i, finalment, ciències de la vida.

Recentment, s’han introduït algunes novetats que pretenen millorar l’equilibri entre les disciplines, perquè s’ha passat d’una selecció de 68 a 82 revistes científiques d’excel·lència (18 noves i 4 eliminades). Així, el rànquing vol solucionar la representació excessiva de revistes d’astronomia i astrofísica, i augmentar la cobertura de ciències de la terra i mediambientals i de ciències de la vida.

Els canvis han comportat també una reducció de 3 a 2 indicadors amb l’Article count (recompte complet dels autors i institucions que signen un article) i el Fractional Count (recompte fraccionat). Els rànquings d’institucions i de països es poden ordenar pels dos indicadors i filtrar per regions/països, sectors institucionals i disciplines científiques.

El nou llistat de revistes ha estat determinat per dos panels de 60 acadèmics independents, seleccionats per evitar biaixos per àmbits, regions i gèneres. També s’ha efectuat una enquesta global a la comunitat científica, que ha rebut 6.600 respostes. En total, les publicacions representen un 4-5% dels articles indexats a la base de dades Web of Science (WoS) en els àmbits representats pel rànquing.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web Nature Index.