Ministerio de Educación

La formació d’investigadors és un element clau del sistema científic i existeixen diferents programes de beques i ajuts per donar suport a la realització de la tesi doctoral. En aquesta línia, des de l’any 1989 el Ministerio de Educación espanyol disposa del Programa de Formación de Profesorado Universitario (FPU). En les convocatòries 2000-2008, els investigadors dels territoris de llengua i cultura catalanes han rebut un 30,4% de les concessions, un percentatge lleugerament superior a altres indicadors relacionats, com ara el professorat d’universitats públiques (28,2% del global estatal) o les tesis doctorals (28,7%).

Les beques i ajuts FPU tenen el propòsit de formar doctors per a la seva incorporació al sistema d’educació superior i de recerca científica. La concessió pot tenir una durada màxima de 48 mesos (a partir de la convocatòria 2006, els dos primers anys són de beca i els dos darrers de contracte). La convocatòria també permet sol·licitar estades breus a altres organismes i trasllats temporals a centres estrangers.

A l’apartat de Recursos humans del portal web MERIDIÀ s’ha actualitzat l’informe del programa FPU que presenta les beques i ajuts de les convocatòries 2000-2008 concedits a Catalunya, Illes Balears i País Valencià, que es classifiquen per àmbits dels Reports de la Recerca a Catalunya (IEC).

Pel que fa a la recollida de dades, l’informe mostra les noves concessions, les substitucions de les renúncies immediates (aproximadament, un 10%) i les reposicions publicades al BOE (no s’han recollit renúncies posteriors ni altres canvis, ja que existeixen importants dificultats metodològiques). A més, les dades del CSIC no s’han publicat pels organismes competents de forma detallada i, per tant, poden ser revisades.

Respecte a l’anàlisi de les concessions 2000-2008, Catalunya n’ha obtingut 1.750 (19,3%), les Illes Balears 49 (0,5%) i el País Valencià 957 (10,6%). Per àmbits dels Reports de la Recerca a Catalunya (IEC) destaquen Biologia Cel·lular, Molecular i Bioquímica (361 beques i ajuts), Química (322), Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (240), Física (194), Medicina (184) i Enginyeria Industrial (166). Per grans camps científics, predominen les Ciències i les Ciències de la Vida (vegeu Gràfic).

FPU

Per a més informació, podeu consultar el lloc web del Ministerio de Educación o l’apartat de Recursos humans de MERIDIÀ.