Global mapping of randomised trials related articles published in high-impact-factor medical journalsEls assajos clínics són elements essencials per transferir el coneixement científic als pacients i a la societat en general. Recentment, s’han publicat dos articles científics interessants que estudien diversos aspectes dels assajos clínics.

Per una banda, l’article «Global mapping of randomised trials related articles published in high-impact-factor medical journals: a cross-sectional analysis» s’ha publicat a la revista Trials i el lidera un investigador de l’Escuela Nacional de Sanidad (ENS) de l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII). Aquest article analitza l’evolució i les característiques dels assaigs clínics controlats i aleatoritzats publicats en els últims 50 anys en revistes científiques d’alt impacte. Els resultats permeten obtenir una distribució per autoria, temes, països i revistes.

A partir de les bases de dades PubMed i Web of Science (WoS), l’article revisat un total de 39.305 publicacions del període 1965-2017. La producció científica i les xarxes científiques entre països han augmentat significativament en les últimes dècades.

Les publicacions pertanyen a investigadors i investigadores de 154 països, liderades pels Estats Units, Canadà i el Regne Unit. Les revistes científiques amb més articles són: The Lancet, Journal of Clinical Oncology i The New England Journal of Medicine.

A més, l’article destaca que les noves característiques del sistema de publicació científica permeten avenços en la comunicació dels resultats i en la transparència dels mètodes utilitzats. Malgrat això, els autors lamenten el baix nombre de publicacions en accés obert.

D’una altra banda, l’article «10-Year Update on Study Results Submitted to ClinicalTrials.gov» s’ha publicat a la revista The New England Journal of Medicine. Des de l’any 2008, la National Library of Medicine (NLM) dels National Institutes of Health (NIH) ha expandit la base de dades ClinicalTrials.gov per incloure els resultats dels assajos clínics registrats.

Fins ara, s’han publicat els resultats de gairebé 36.000 assajos a la base de dades ClinicalTrials.gov. Els autors discuteixen les lleis, regulacions i polítiques rellevants per dipositar l’informe de resultats; les tendències al llarg del temps en la freqüència dels informes; i el compliment dels requisits per a la integritat i qualitat dels resultats indexats.

Tot i que la base de dades de resultats ha crescut de forma considerable, els autors opinen que cal mantenir els esforços per enfortir la cultura de presentar sistemàticament informes sobre els assajos clínics.

Per a més informació, podeu consultar els articles «Global mapping of randomised trials related articles published in high-impact-factor medical journals: a cross-sectional analysis» i «10-Year Update on Study Results Submitted to ClinicalTrials.gov», així com altres entrades sobre assajos clínics publicades per l’Observatori de la Recerca (OR-IEC).