La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), amb el suport del Govern de la Generalitat de Catalunya, ha convocat els Premis Nacionals de Recerca (PNR 2021), que enguany arriben a la 32a edició. Els guardons tenen com a finalitat fomentar el reconeixement social de la ciència i, molt particularment, divulgar l’activitat científica dels investigadors i entitats vinculades a Catalunya. Tanmateix els premis reconeixen els diversos àmbits de l’activitat investigadora, així com les iniciatives de comunicació i divulgació científica, de mecenatge científic i de cooperació publicoprivada en projectes d’R+D+I a Catalunya.

En aquesta 32a edició, els guardons convocats consten de 6 categories:
1. Premi Nacional de Recerca (dotat amb 40.000 euros).
2. Premi Nacional de Recerca al Talent Jove (dotat amb 10.000 euros).
3. Premi Nacional de Comunicació Científica.
4. Premi Nacional de Mecenatge Científic.
5. Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en recerca i innovació.
6. Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica

Els quatre últims guardons no disposen de dotació econòmica i consisteixen en un reconeixement social amb el lliurament d’una escultura del ceramista i escultor Jordi Serra.

Els candidats que hi poden presentar candidatures són: universitats; centres de recerca; instituts universitaris de recerca; acadèmies; empreses; fundacions; i en general, tots els agents del sistema català de recerca i innovació. El termini per a la inscripció de candidatures en totes les modalitats finalitza el 28 de setembre de 2021.

En aquest marc, la Generalitat de Catalunya i la FCRI han guardonat ex aequo amb el Premi Nacional de Recerca (2020), el metge i infectòleg Bonaventura Clotet, director de l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i la matemàtica especialista en robòtica i intel·ligència artificial Carme Torras, professora d’investigació del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació Robotitzada de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC). En la categoria de Talent Jove, s’ha guardonat Núria Montserrat, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

Per a més informació, podeu consultar les bases de la convocatòria al lloc web de la FCRI així com la resolució dels Premis Nacionals de Recerca (PNR 2020).