Programa Juan de la CiervaA l’apartat de Recursos Humans del portal MERIDIÀ s’ha actualitzat l’informe del Programa Juan de la Cierva amb la informació de les convocatòries 2008 i 2009.

El Subprograma Juan de la Cierva (MICINN-JDC) està inclòs dins del Programa Nacional de contractació i incorporació de RRHH, de la Línia instrumental de Recursos Humans del Pla Nacional de R+D+I (2008-2011).

Aquest subprograma té per objectiu subvencionar la contractació laboral de doctors en totes les àrees del coneixement per un període de 3 anys en organismes públics d’R+D d’Espanya (universitats, centres tecnològics i centres públics i privats sense ànim de lucre) per a la seva incorporació en equips d’investigació.

Aquest subprograma va dirigit a la contractació de joves doctors, amb atenció especial al col·lectiu d’investigadors que ha obtingut el seu títol de doctor recentment, per tal de donar suport a la incorporació de personal altament qualificat en els equips d’investigació. La convocatòria d’aquestes subvencions es realitza anualment, i s’hi concedeixen un màxim de 350 ajuts.

Segons les dades que s’han anat publicant al lloc web del Ministerio de Ciencia e Innovación, en el període 2004-2009 s’han contractat 854 investigadors dels territoris de llengua i cultura catalanes. Aquesta xifra representa una mitjana superior al 40% del total d’ajuts repartits arreu de l’Estat Espanyol:
– Catalunya (30,6%)
– País Valencià (9,0%)
– Illes Balears (1,3%)

Per àmbits dels Reports de la recerca a Catalunya (IEC), les àrees científiques predominants són:
– Física (11,7%)
– Biologia Cel·lular, Molecular i Bioquímica (10,5%)
– Química (9,6%)
– Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (8,8%)
– Medicina (7,5%)

La classificació per Àrees ANEP també dóna uns resultats similars.