European Innovation CouncilEl programa pilot de l’European Innovation Council (EIC) ha obert la convocatòria EIC Accelerator (SME-2b SME Instrument) per a l’any 2019. L’objectiu final és transformar els descobriments científics en empreses d’elevat potencial innovador.

Des de l’any 2017, l’EIC dona suport a innovadors, emprenedors, pimes i científics d’alt nivell amb idees empresarials brillants i voluntat d’internacionalització. La fase pilot de l’EIC reuneix els apartats del programa Horizon 2020 que faciliten finançament, assessorament i oportunitats de connexió a projectes empresarials innovadors, d’alt risc i radicalment diferents dels productes, serveis i tecnologies existents al mercat.

El març de 2019, la Comissió Europea ha adoptat mesures decisives per posar en funcionament l’EIC de forma definitiva a partir de l’any 2021. Així, la Comissió Europea ha proposat dedicar 10.000 M€ a l’EIC en el marc del proper programa Horizon Europe (2021-2027).

D’altra banda, aquestes mesures de la Comissió Europea també pretenen augmentar la intensitat de la fase pilot de l’EIC, amb un finançament de més de 2.000 M€ per al bienni 2019-2020. Aquest finançament està destinat a donar suport a projectes al llarg de tota la cadena de la innovació amb dos instruments:

– Convocatòria Pathfinder (substitueix FET-Open i FET-Proactive): cobreix el pas de ser una tecnologia avançada emergent a una de precomercial. Es busca desenvolupar una idea de negoci sòlida i ben orientada, amb un pressupost de 660 M€ per al període 2019-2020.

– Convocatòria Accelerator (substitueix SME Instrument): s’adreça a donar suport a empreses amb un alt potencial (principalment pimes), amb finançament i assessorament per desenvolupar i comercialitzar nous productes, serveis i models de negocis que podrien impulsar el creixement econòmic. Aquesta fase cobreix des de les tecnologies precomercials fins a la introducció al mercat i pretén salvar l’escletxa del mercat mitjançat el suport a la innovació de risc massa alt per als inversors privats.

Recentment, s’ha obert la nova segona fase de la convocatòria Accelerator (fase 2b de l’anterior SME Instrument), que ofereix un finançament combinat (subvenció i finançament mixt) de fins a 17,5 M€ per aquelles empreses que vulguin potenciar la seva idea de negoci. L’EIC ha de participar de forma econòmica i personal en l’administració de l’empresa, mitjançant un representant, comptant amb un màxim d’un 25% de les accions.

La convocatòria té diversos terminis de presentació de sol·licituds, el primer dels quals es tancarà el dia 9 de setembre de 2019 (per a l’any 2020, els terminis són: 8 de gener, 8 de març, 19 de maig i 7 d’octubre).

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’EIC, així com altres entrades sobre el tema publicades per l’Observatori de la Recerca (OR-IEC).